Još četiri banke pod nadzorom HNB-a

Dodajte komentar

Viceguverner Hrvatske narodne banke Davor Holjevac izjavio je za Dnevnik 3 HTV-a kako su pod pojačanim nadzorom centralne banke još četiri hrvatske banke – Banka Kovanica, Nava banka, Karlovačka i Varaždinska banka.

Naime, u utorak je splitska Credo banka postala prva hrvatska banka koja je od početka krize završila u bankrotu. HNB joj je na vanrednoj sjednici Savjeta oduzela dozvolu za rad, a istovremeno je pokrenuta i njena likvidacija.

Credo banka je osnovana 1993. i čini samo 0,44 posto hrvatskog bankarstva tako da se ne očekuje da će njen bankrot imati važnije posljedice za bankarski sektor.

Depoziti štediša u Credo banci iznose 465 miliona kuna i, kako u svojem saopštenju ističe HNB, osigurani su kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka te će njihovi vlasnici s njima moći nesmetano raspolagati. U HNB-u napominju da će isplata štednje početi već za nekoliko dana.

U oktobru 2008. godine, kada je počela kriza, država je podigla prag osigurane štednje sa 100.000 na 400.000 kuna, što znači da će biti na gubitku oni koji imaju štednju veću od 400.000 kuna.

Credo banka već nekoliko godina posluje s gubitkom. Vanredni nadzor HNB-a još je u maju utvrdio da je Uprava u izvještajima prikazivala stanje bolje nego što je bilo.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *