Centralne banke zabilježile rekordnu kupovinu zlata

Dodajte komentar

Centralne banke su u trećem tromjesečju ove godine kupile 148,4 tona zlata, rekordnu količinu u posljednjih 40 godina, piše “Fajnenšl Tajms” pozivajući se na tajno istraživanje Svjetskog savjeta za zlato.

Od početka godine centralne banke su kupile 350 tona zlata, a do kraja godine ova količina bi mogla da se uveća na 450 tona.

Svjetska tražnja zlata je u trećem tromjesečju, kako navodi agencija Blumberg, porasla za šest odsto na godišnjem nivou. Investitrori su za tri mjeseca kupili 1.093 tona plemenitog metala za 57,7 milijardi dolara. Najaktivnija kupovina zabilježena je u Evropi (468,1 tona).

Tražnja zlata je među evropskim investitorima porasla za 33 odsto. Indija je kupila samo 78 tona, Kina 62,2 tone.

Rast kupovine u trećem tromjesečju u mnogome je rezultat pada cijena u septembru ove godine. Za mjesec dana cijena zlata na berzama je opala bezmalo 20 procenata, na 1.550 dolara za finu uncu (31,1 gram).

Investitori su prodavali plemenite metale kako bi pokrili gubitke ostvarene na drugim finansijsim tržištima.

Zlato važi za “zaštitnu aktivu”, čija tražnja raste u uslovima nestabilnosti finansijsih tržišta. Rezerve zlata u centralnim bankama učestvuju sa oko 17 odsto u ukupnim količinama plemenitog metala u prometu.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *