Hrvatska će se sve skuplje zaduživati

Dodajte komentar

Sve izglednije postizborno urušavanje rejtinga za Hrvatsku bi moglo biti ravno finansijskoj katastrofi, piše Jutarnji list.

Hrvatska, kaže Hrvoje Stojić, makroekonomist Hypo banke, već sada ima najniži investicioni rejting i njegovo rušenje u kategoriju spekulativnog značilo bi da kvalitetni ulagači počinju zaobilaziti naše obveznice.

Za zemlju čije se obveznice već sada nalaze samo korak iznad junk statusa, ili ranga finansijskog smeća, sve bi to na koncu značilo i još sporiji ekonomski oporavak.

I dok raste neizvjesnost oko dalje sudbine hrvatskog rejtinga, ekonomisti upozoravaju da je on u stvarnosti već pao. To se, tvrde, vidi po sve većoj premiji rizika koju naši porezni obveznici plaćaju kupcima hrvatskih obveznica, a koja raste iz dana u dan.

Ulagači već sada Hrvatsku, uz Mađarsku, doživljavaju kao jednu od najrizičnijih zemalja u regiji, upozorava Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke.

Kretanje premije rizika na naše obveznice, pokazuje da ulagači očekuju da će nam pasti rejting, poručuje Stojić.

No, na kretanje premije rizika, koja nam poskupljuje ionako skupo zaduživanje, ne utiče samo ono što se događa unutar Hrvatske.

Kriza u Italiji znatno je povećala i premiju rizika koju Hrvatska plaća kupcima njenih obveznica. Razlog tome je uska ekonomska vezanost Hrvatske s Italijom, posebno u finansijskom sektoru.

Upravo je rast premije rizika jedan od glavnih razloga što je Željko Lovrinčević, naučnik s Ekonomskog instituta i savjetnik premijerke Jadranke Kosor, nedavno predložio da se u Ustav ugrade odredbe o ograničavanju budžetskog manjka i visine javnoga duga.

izvor: jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *