Kvadrat stana u prosjeku košta dvije i po prosječne plate

Dodajte komentar

Bračni par, zaposlen u javnom sektoru, teško da može sebi da priušti stan, budući da kvadratni metar nekretnina u Podgorici košta skoro dvije i po prosječne plate.

Uprkos tome što su “naduvane” cijene stanova iz prethodnog perioda ipak pale i sada su, kako smatraju u Centralnoj banci Crne Gore, na realnom nivou, stanovi su za mnoge i dalje luksuz, pišu Dnevne novine.

Iako su cijene stanova u odnosu na period “investicionog buma” 2007. godine pale u prosjeku od 20 do 30 odsto, i dalje su za većinu građana visoke. Za kvadrat stana u Podgorici potrebno je izdvojiti 1.164 eura, što je oko dvije i po prosječne plate, podaci su Centralne banke.

Ni agencije za nekretnine nijesu zadovoljne poslovanjem. Pored smanjene vrijednosti stanova, opao je i promet. Ni u narednom periodu ne očekuje se značajniji rast.

Preliminarne procjene pokazuju da je kod 25 najvećih agencija za nekretnine, tokom protekle godine prometa opao od 20 do 30 odsto, a zabilježen je i pad cijena prodatih stambenih objekata. Najviše se traže stanovi na periferiji (novogradnja), a raspon ponuđenih cijena od 800 do 1.500 eura za metar kvadratni.

Međutim, u agencijama ističu da je promet opao mnogo više.

I dalje je najveće interesovanje za stanove u Podgorici, dok sve manje ljudi želi da kupi stan na sjeveru.

Mnogi podstanari u narednom periodu teško da mogu očekivati pomoć od države ili subvencije za rješavanje stambenog pitanja.

U Centralnoj banci smatraju da je Vlada već dovoljno uradila kroz pojekat “1.000 plus stanova” u aktiviranju tržišta nekretnina koje je u prethodnom periodu stagniralo.

izvor: CdM/Dnevne novine

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *