Prodaja zlata u Kini porasla gotovo šest puta

Dodajte komentar

Kineske firme u samo jednom mjesecu ove godine, septembru, preko Hong Konga iz prekomorskih zemalja uvezle i ponudile na prodaju kineskim građanima čak 56,9 tona zlata. Ako se uzme u obzir da je u cijeloj prošloj godini Kina prosječno mjesečno uvozila oko 10 tona zlata, lako je zaključiti kako je od početka godine eksponencijalno rastao interes Kineza za ovim plemenitim metalom.

Tokom tri ovogodišnja ljetna mjeseca, jula do septembra, Kina je uvezla oko 140 tona zlata, što je za 20 tona više nego što je iznosio uvoz tokom cijele 2010. godine, izvještava Financial Times.

U izvještaju se napominje kako kineska vlada ne objavljuje podatke o ukupnom uvozu, ali se objavljuju podaci o uvozu preko honkonške luke, koja se smatra najvećom tranzitnom tačkom ulaska inostranog  zlata za kinesko tržište, pa se na temelju tih brojki može dobiti dobra slika o ukupnoj kineskoj potražnji.

Snažan porast prodatih količina bio je prouzrokovan padom cijene zlata koja se dogodila u drugoj polovici septembra, kada se cijena, nakon što je dostigla istorijski rekord od 1920,30 dolara za uncu (31,1 gram), naglo srušila na 1534 dolara za uncu, što je najniža cijena dostignuta u zadnjih pet mjeseci. Kinezi su povećanom potražnjom upravo u vrijeme korekcije pokazali kako pažljivo biraju trenutak kupovine, i nastoje iskoristiti svaku sniženje cijene za jačanje svojih pozicija u plemenitim metalima.

Kina je drugi najveći svjetski potrošač zlata, odmah iza Indije. Nastojanja Kineza da se kupovinom plemenitih metala zaštite od prilično velike stope inflacije, koja je u ljetnim mjesecima dostigla 6,5 odsto, jedan je od glavnih razloga povećane potražnje. No, zahvaljujući jačanju kupovne moći kineskih građana, ne povećava se samo prodaja zlata u formi poluga i kovanica. Rast prodaje zabilježen je i u segmentu nakita izrađenog od plemenitih metala, koji je u protekloj godini porastao za čak 13 odsto.

Analitičari predviđaju nastavak povećane potražnje barem još u idućih nekoliko mjeseci, sve do početka kineske nove godine koja po kineskom kalendaru započinje 23. januara 2012.

izvor: atlas.broker.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *