Vlada danas o budžetu: Nova zaduženja od 230 miliona?

Dodajte komentar

Vlada je planirala da naredne godine pozajmi iz inostranstva 158,4 miliona eura kako bi otplatila ranija dugovanja od 125,8 miliona. Na tih 125 miliona treba dodati i kamatu od 57,4 miliona eura, tako da kada se sve sabere iznos od pozajmica i neće biti dovoljan da se otplati stari dug i kamate, pa će razlika biti nadomještena iz drugih prihoda.

Taj plan otplate dugovanja je predviđen u Nacrtu budžeta za 2012. godinu u koji “Vijesti” imaju uvid i koji danas treba da se usvoji na sjednici Vlade. Cifre koje se nalaze u Nacrtu koji je prethodno utvrdila Komisija za ekonomsku politiku (KEP) mogu biti djelimično izmijenjene na sjednici Vlade.

Budžet za narednu godinu je projektovan na nešto manje od 1,4 milijarde eura.

Članom 11 Nacrta budžeta planirano je da se Vlada može zadužiti za finansiranje deficita, servisiranje dugovanja i stvaranje fiskalne rezerve za 2012. u ukupnom iznosu od 230 miliona eura, od čega će se iznos od 59,1 milion odnositi na razvojni zajam Svjetske banke (koji je već odobren), dok će se preostali iznoz obezbijediti kroz emisiju euroobveznica ili kreditnim aranžmanima sa finansijskim institucijama.

Dalje, istim članom je predviđeno da Vlada u narednoj godini potpiše zajmove od 72 miliona, preuzme dugove od 10 miliona eura i izda garancije do 15 miliona eura.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *