Barclays: Italija prošla tačku s koje nema povratka

Dodajte komentar

Analitičari Barclays poslali su klijentima upozorenje da je Italija i matematički prošla tačku s koje nema povratka, nakon što je prinos na italijanske državne obveznice premašio sedam odsto.

U zaključcima o italijanskoj fiskalnoj krizi Barclays upozorava da, iako su reforme nužne, one više same po sebi nijesu dovoljne da zaustave krizu iz jednostavnog razloga. Ni optimistična kombinacija rasta ekonomije i štednje više nije dovoljna da pokrije trošak duga.

Prema procjeni analitičara, već je prinos od 5,5 odsto na državne obveznice tačka u kojoj dolazi do kraja igre. Države tada ulaze u začarani krug u kojemu visoke kamate uvjere sve ostale povjerioce da je stabilnost narušena, što dovodi do novog rasta kamata i logične posljedice kreditnog događaja, odnosno otpisa dijela duga i na kraju proglašenja nesolventnosti.

Iako je uspostavljanje i jačanje EFSF-a bio korak u dobrom smjeru, malo ko više misli da će fond biti dovoljan da stabilizuje prezadužene ekonomije. Ulagači jednostavno više nemaju strpljenja da vide hoće li rast i štednja okrenuti trend.

Jedino moguće rješenje za Italiju u ovom trenutku je da ECB stupi na scenu i počne štampati eure i kupovati italijanske obveznice.

Agencija CMA, koja prati kretanje CDS-ova na državne obveznice, procjenjuje da je rizik bankrota Italije 38,52 odsto.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *