Lagarde: Cijelom svijetu prijete recesija i dužnička kriza

Dodajte komentar

Postoji rizik od širenja svjetske finansijske nestabilnosti ako svjetske privrede ne budu reagovale zajednički, upozorila je u srijedu u Pekingu glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

‘Ne budemo li djelovali zajednički, svjetska ekonomija će se izložiti riziku od širenja nesigurnosti i finansijske nestabilnosti’, upozorila je misleći pritom na dužničku krizu i na prijetnju recesije, u govoru koji je održala na početku dvodnevne posjete Kini.

‘Svjetska privreda ušla je u opasnu i nesigurnu fazu’, istakla je direktorica MMF-a napomenuvši da ‘Azija neće biti pošteđena’.

‘Kini treba jaka valuta’, kazala je takođe, u času kada se glavni trgovinski partneri Kine žale na nizak kurs juana, koji je, kako kažu, odgovoran za golemi trgovinski suficit koji Peking gomila.

Lagarde je doputovala u Peking u prvu posjetu Kini otkako je na dužnosti glavne direktorice fonda. S kineskim čelnicima razgovarat će o posljedicama dužničke krize u Evropi i uslovima u kojima bi druga po snazi svjetska ekonomija mogla biti dovedena u položaj da kupuje više javnog duga u Starom Svijetu.

Prije dolaska u Kinu posjetila je Moskvu gdje je s ruskim čelnicima razgovarala o djelovanju evropske krize na njihovu zemlju. Lagarde će iz Kine otputovati u Japan.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *