Fannie Mae ponovo traži državnu pomoć

Dodajte komentar

Čist gubitak od 7,6 milijardi USD u trećem kvartalu primorao je američkog hipotekarnog džina, Fannie Mae, da se ponovo obrati Ministarstvu finansija SAD-a za pomoć od 7,8 milijardi USD radi pokrivanja tog duga.

Neto gubitak Fannie Mae u trećem kvartalu je iznosio 3,4 milijarde USD, prenose agencije.

Ta kompanija je do sada dobila ukupno 104,8 milijardi USD državne pomoći. U slučaju da joj američko Ministarstvo finansija i ovoga puta pruži podršku, ukupna pomoć će dostići 112,6 milijardi USD, što bi bila najveća suma koju je to ministarstvo ikada odobrilo nekoj kompaniji.

Fannie Mae je prije dvije godine već zatražila pomoć od vlade od 10,7 milijardi USD za pokrivanje gubitaka u drugom kvartlu 2009. u visini od 14,7 milijardi.

Taj američki hipotekarni džin je u prvom tromjesečju imao gubitak od 6,47 milijardi USD, koji je u drugom kvartalu smanjen na 5,1 milijardu, da bi u trećem porastao na 7,6 milijardi USD.

Prošle sedmice je pomoć od vlade SAD od šest milijardi USD zatražila i druga velika američka hipotekarna kompanija Freddie Mac  čiji je gubitak u trećem kvartalu iznosio 4,4 milijarde.

Ukupna suma vladine pomoći koju je taj džin do sada dobio dostiže 72,2 milijarde USD.

Američka federalna agencija za finansiranje tržišta nekretnina, koja kontroliše djelatnost hipotekarnih kompanija, je, međutim, u ponedjeljak saopštila da je snizila prognozu sume državne podrške tom sektoru za 19 odsto, na 124 milijarde USD do 2014.

Prema podacima američkih Federalnih rezervi (Fed), u periodu svjetske krize u 2008. i 2009. vlasti SAD su utrošile 1,25 biliona USD na otkup hartija od vrijednosti hipotekarnih agencija kako bi snizile kamatne stope kod stambenih kredita, olakšale kreditiranje i podržale tržište nekretnina koje je bilo u krizi.

Američki ministar finansija Timothy Geithner je u februaru ove godine predložio da se obustavi pomoć za kompanije Fannie Mae i Freddie Mac kako bi se povećala konkurentnost drugih hipotekarnih kompanija, mada je vlada garantovala neograničenu pomoć kako bi ta dva džina opstala do kraja naredne godine.

Direktor FED-a Ben Bernanki je prošle sedmice istakao da problemi na američkom tržištu nekretnina sprječavaju ubrzaniji oporavak američke ekonomije.

Fannie Mae i Freddie Mac, dvije najveće američke hipotekarne kompanije, smatraju se jednim od uzročnika svjetske ekonomske krize iz 2008. Njihova djelatnost je dovela do “mjehura” na američkom tržištu nekretnina, s kojim je i počela recesija u svjetskoj ekonomiji.

Te kompanije su u septembru 2008. bile nacionalizovane kako bi se izbjegao krah cjelokupnog američkog finansijskog sistema. Ta dva džina su, zajedno sa još jednom hipotekarnom agencijom manjih razmjera – Ginnie Mae odobrila 80 odsto ukupnih kredita u SAD za kupovinu stanova od početka 2009.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *