Džim Rodžers: Najbolje da cijeli svijet bankrotira

Dodajte komentar

Jedan od najvećih autoriteta finansijskih tržišta Džim Rodžers tvrdi da se svijet nalazi na putu prema finansijskoj krizi koja će biti gora od one iz 2008.

“Imaćemo još kriza u Evropi i Americi. Svijet je u problemima. Trošilo se previše novca posljednjih nekoliko decenija i sad sve dolazi na naplatu”, rekao je on.

Rodžers je dodao da će kriza biti teža od one iz 2008. jer je sada dug mnogo veći.

“Prethodni put je Amerika učetvorostručila svoj dug, a sada to više nije moguće. Grčka ne može da udvostruči svoj dug kao tada. Sljedeći put situacija će biti puno gora”, tvrdi on i dodaje da su vodeće valute u stravičnoj situaciji.
Zanimljivo je da on jedino rješenje vidi u mogućnosti da svi glavni igrači proglase bankrot. “Ako proglasite bankrot, preživjećete. Tako će svi depoziti biti spašeni jer će ih neko osigurati. Sistem bi tako mogao da preživi”, smatra Rodžers.

Ipak, dogodiće se nešto drugo. Čeka nas, tvrdi on, još mnogo bolnih udaraca jer neke države, poput Njemačke, imaju kredibilitet, pa se bankrot neće dogoditi.

“Niko ne bi želio da im pozajmi novac. Grčka ekonomija bila bi sve gora, a to bi bila loša vijest i za ostatak svijeta”, tvrdi Rodžers. On smatra da bi grčki izlazak iz evrozone bio loša vijest za Grke jer oni bi se vjerovatno vratili lošim starim navikama poput štampanja novca, prenose agencije.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *