Francuska produžila zabranu short-sellinga

Dodajte komentar

Francuska je odlučila produžiti zabranu short-sellinga za dionice 10 finansijskih institucija za iduća tri mjeseca, počevši od petka, objavio je u četvrtak ministar finansija Francois Baroin.

Odluka je donesena nakon što je francuski regulator za tržište dionica (AMF) zaključio da postojeći tržišni uslovi ne dopuštaju ukidanje zabrane. Ministar je napomenuo da bi se zabrana mogla ukinuti prije isteka roka ako budu stvoreni odgovarajući tržišni uslovi. Zabrana je uvedena 11. avgusta nakon oštrog pada cijena dionica francuskih banaka.

Reakcije na tržištu dionica bile su mješovite. Dionice Societe Generalea i BNP Paribasa ojačale su 0,8 i 2,8 posto.

Dionice Credite Agricolea oslabjele su pak 1,7 posto nakon što je izvijestila o padu dobiti u trećem tromjesečju zbog otpisa grčkog duga i upozorila da očekuje teško razdoblje. Ta francuska banka ujedno spada među najizloženije italijanskom dugu.

Zabrana short-sellinga trenutno je na snazi i u Italiji, Grčkoj, Španiji i Belgiji, s tim da u petak ističe rok i italijanskoj zabrani. Ograničenja u Belgiji, Španiji i Grkčoj ostaju na snazi dok tamošnji regulatori ne utvrde da se situacija na tržištu stabilizovala.

Short-selling je uobičajena praksa hedge fondova i ostalih ulagača koji se klade na pad cijena dionica. Trgovci pritom posuđuju dionice kako bi ih prodali u nadi da će ih kasnije ponovno otkupiti po nižim cijenama i time zaraditi na razlici.

Većina ograničenja uvedena je u avgustu, no dosad nije uspjela zaštititi bankovne dionice od masovne prodaje na koju se ulagači odlučuju jer ih brine njihova izloženost dužničkim problemima u eurozoni.

Najveća tržišta dionica poput britanskog odbila su uvesti slične zabrane.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *