Lukšić: Rusi spremni da idu iz KAP-a

Dodajte komentar

Rusi su pokazali spremnost da izađu iz Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), saopštio je premijer Igor Lukšić.

On je u intervjuu Vijestima, govoreći o dugovima KAP-a, rekao da ih treba svesti na dugoročno održiv nivo i o tome sada Ministarstvo ekonomije pregovara sa partnerima.

“Sa Rusima koji su izrazili spremnost da izađu iz KAP-a i Indijcima koji bi da uđu”, precizirao je Lukšić.

On je dodao da je sa indijskim partnerom razgovarano o mogućnostima da se poveća proizvodnja, samim tim i izvoz, da se pokrenu prerađivački kapaciteti, otvore nova radna mjesta, pokrene proizvodnja glinice i izgradi jedan od energetskih objekata.

“Partner je izrazio interesovanje da učestvuje u takmičenju za koncesije nad rudnim bogatstvom Maoče. Međutim dok se izgradi Maoče treba nekoliko godina”, naveo je Lukšić.

On je kazao da može da se desi da finansijske teškoće koje ima KAP, uvedu fabriku u bankrot.

“Ali ukupno gledano garancije za KAP su četiri odsto bruito domaćeg proizvoda i to su najrizičnije garancije koje imamo i nijesu nešto što je nesavladivo”, rekao je Lukšić.

On je dodao da bi, sano po sebi, bio problem za ekonomiju da izgubi tu vrstu proizvodnje.

Lukšić je ponovio da se pokušava naći rješenje za KAP koje neće značiti nove subvencije električne energije, a koje nijesu ni predviđene za narednu godinu.

“Pokušavanmo doći do rješenja koje neće značiti povećanje garancija, već pokušaj da se garancije potpuno skinu ili da dobijemo neku vrstu pokrića za te garancije od trećeg partnera”, naveo je Lukšić.

On je poručio da u svakoj varijanti poreski obveznici iz čitave priče treba da izađu bolje nego što je bilo do sada.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *