Broj bilion nekada je bio nezamisliv

Dodajte komentar

Lideri eurozone su postigli sporazum o povećanju Evropskog fonda za finansijsku stabilnost na oko bilion, to jest 1.000 milijardi evra. Bilion – 1.000.000.000.000 – sve češće se spominje u vijestima, ali da li stvarno znamo koliko je to?

Nekada nam je taj iznos bio nezamisliv, a danas je ušao u govor političara, ekonomista i medija. Posebnu zabunu izaziva činjenica da Amerikanci koriste riječ trilion za ovaj broj sa 12 nula.

Prema evropskom sistemu naziva koji je u 16. vijeku uveo francuski matematičar Žak Pelatje di Man, trilion je imao 18 nula. Međutim, SAD su kasnije uvele takozvanu kraću skalu po kojoj je trilion sveden na 1.000.000.000.000, to jest naš bilion, ali su Britanci zadržali stari sistem sve do ‘70-ih godina. Kratku skalu koriste SAD, Britanija, Australija, Rusija, Brazil, Turska, Irska. Dugačku skalu, koja važi i u Srbiji, koriste Francuska, Italija, Španija, Njemačka.

Za većinu ljudi bilioni i trilioni su nezamislivi brojevi i možda najlakše mogu da se dočaraju ako recimo kažemo da je milion sekundi isto što i 11 dana, milijarda sekundi su 32 godine, a bilion sekundi 32.000 godina.

izvor: blic.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *