NLB: Dokapitalizacija uz državnu podršku

Dodajte komentar

Dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke iznosiće 250 miliona eura, a ne prvobitno predviđenih 400 miliona, a  jedna trećina, 70 do 80 miliona eura, biće namaknuta iz državnog budžeta za 2012., objavilo je Delo pozivajući se na naselužbene izvore.

Slovenska vlada neće podržati NLB dokapitalizaciju ove godine nego u aprilu iduće godine, nakon isteka zahtjeva Banke Slovenije o adekvatnosti kapitala NLB.

Ministarstvo finansija pomenute brojke ne želi ni potvrditi ali ni demantovati.

“Razgovori su još uvijek u toku u vezi sa dokapitalizacijom, pa je prerano da se govori o zaključcima. Ministarstvo finansija je svjesno mogućih negativnih učinaka javnih komentara procesa dokapitalizacije. Vlada će učiniti sve kako bi zaštitila interese slovenskih poreznih obveznika, te će osigurati odgovarajuće finandiranje slovenske privrede, naveli su u Ministarstvu.

U aprilu 2012 ističe godina od kada je država povećala kapital NLB, što znači da bi država formalno mogla ponovno dati kapitalnu podršku NLB-u, naravno, uzimajući u obzir odredbe Evropske komisije.

Prema ovim odredbama, banke prvo moraju koristiti privatne izvora kapitala, ako je potrebno, a zatim im pomoć može ponuditi država, ali ako to nije dostupno, dokapitalizacijua se finansira kreditom evropskog kriznog fonda EFSF. Dokapitalizacija iz javnih izvora mora biti u skladu sa pravilima EU o državnim potporama.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *