Beogradska berza: Nedjeljni komentar 17.10.2011 – 21.10.2011

Dodajte komentar

Nakon prošlonedeljnog oporavka, domaće tržište akcija je blago fluktuiralo, ali uz značajno veći promet, u velikoj meri zahvaljujući nekolicini nelikvidnih hartija. Ukupan promet u trgovanju bio je 3,5 miliona evra što je najveći sedmični promet još od sredine septembra. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, izgubio je na vrednosti petinu procenta, spustivši se na nivo od 548,5 poena. Od početka godine, ova korpa najlikvidnijih hartija tržištu beleži minus od nepunih 16 procenata. 

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bila je Energomontaža (EGMN) zahvaljujući velikoj transakciji u kojoj je bila isprometovana trećina akcija ove kompanije. Kupac je bio većinski vlasnik ovog preduzeća, KODAR inženjering, koji je nakon ovog velikog prometa na ceni od 4.500 dinara stigao do vlasničkog udela u ovoj kompaniji od preko 80 procenata. Od uobičajeno najlikvidnijih hartija na tržištu, najprometniji je bio NIS (NIIS) Koji je zabeležio promet od 48,2 miliona dinara, okončavši nedelju u plusu od 3,9 procenata. Krajem sedmice, akcije NIS-a stizale su i do nivoa od 652 dinara što je najviša vrednost ovih hartija u oktobru. Povećano interesovanje ulagača za akcijama NIS-a delimično je prouzrokovano i objavom devetomesečnih rezultata ove kompanije, koja će uslediti u sredu, 26. oktobra. Akcijama beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) većim delom sedmice se trgovalo iznad nivoa od 500 dinara uz skok na nedeljnom nivou od 3,3 procenta. Akcije najveće domaće vazdušne luke beležile su izuzetno veliku tražnju pa je samo slaba ponuda ovih hartija dovela do toga da se realizuje promet od nevelikih 12,7 miliona dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je oscilirao u uskom rasponu između 560 i 572 dinara uz neveliki promet od 9 miliona dinara, dok je najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) ponovo zabeležio izuzetno mizeran promet, okončavši nedelju na 453 dinara.

Najprometnija bankarska hartija bila je beogradska Agrobanka (AGBN) koja je zabeležila promet od 25,6 miliona dinara uz veliki pad vrednosti tokom sedmice. Akcije ove poljoprivredne banke za pet trgovačkih dana izgubile su na vrednosti 9,6 procenata, uz veliki pritisak na strani prodaje u drugoj polovini nedelje. Poslednjeg trgovačkog dana akcije Agrobanke padale su nadomak nivoa od 4.000 dinara, nakon što je još jednom odložena skupština ove bankarske ustanove koja je trebala da raspravlja o konačnom rešenju ranije ugovorene obaveze prema državi. Niška AIK banka (AIKB), koja je ponovo došla u žižu interesovanja šire javnosti nakon što su radnici Nibens grupe izašli na ulice, ostvarila je promet od 22,9 miliona dinara. AIK je oslabio 4,1 odsto, spustivši se nanovo ispod psihološke granice od 2.000 dinara. Komercijalna banka (KMBN) je zabeležila promet od 11,7 miliona dinara, uglavnom na nivou od 1.855 dinara, dok je sa malim prometom fluktuirala i preko nivoa od 2.000 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su neveliki promet od 0,2 miliona evra, a najprometnija serija bila je A2015 koja je nosila godišnji prinos od 5,4 procenta.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija od vrednosti. Šestomesečni trezorski zapisi nominalne vrednosti 4 milijarde dinara realizovani su u potpunosti uz prinos od 11,65 procenata. Pedesettronedeljni zapisi nominalne vrednosti 10 milijardi dinara prodati su sa uspešnošću od 36,5 odsto uz prinosnu stopu od 13 procenata na godišnjem nivou.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *