Slovenci kupuju Privrednu banku Beograd

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija Srbije ozbiljno radi na prodaji Privredne banke Beograd, a pregovori o kupovini su najdalje otišli sa Novom kreditnom bankom Maribor (NKBM), saznaje „Blic“.

– Slovenačkoj banci je potrebna mreža u Beogradu, a to nemaju sa kragujevačkom Kredi bankom koju su kupili prošle godine. Sa Privrednom bankom Beograd pregovaraju neko vrijeme, ali je trenutna kočnica to što je većinski vlasnik NKBM država, a što su vlasti Slovenije pozvale finansijske institucije da smanje ulaganja u inostranstvo. Takođe, Vlada Slovenije je pala, izbori su u decembru i pregovore je moguće nastaviti naredne godine – kaže dobro obavješten izvor.

Prema njegovim riječima u NKBM smatraju da je finansijsko tržište u Sloveniji zasićeno, a da srpsko ima potencijal.

U Ministarstvu finansija su potvrdili za „Blic“ da rade na prodaji Privredne banke Beograd u kojoj je Srbija vlasnik 19,4 odsto kapitala.

– Za kupovinu je zainteresovano nekoliko kompanija, pregovori su u toku – rekao je za „Blic“ državni sekretar u MInistarstvu finansija Goran Radosavljević.

Privredna banka Beograd je prošle godine imala gubitak od 158 miliona dinara, dok je 2009. godine bila u minusu od 325 miliona. Ova banka je na Beogradskoj berzi juče vrijedila oko deset miliona evra.

U NKBM kažu za „Blic“ da je kragujevačka banka koju su kupili regionalna banka, a da je njima potrebna šira mreža.

– Naš cilj je da ojačamo pozicije u Beogradu i Vojvodini, a to će zavisiti od makroekonomske situacije – kažu u NKBM.

izvor: blic.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *