Fitch snizio rejtinge italijanskim i španskim bankama

Dodajte komentar

Agencija Fitch snizila je rejtinge Intese Sanpaolo, Unione di Banche Italiane i Banci Monte dei Paschi di Siena te španskim bankama Santander i BBVA.

Agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je u utorak rejtinge trima italijanskim bankama, uključujući Intesu Sanpaolo, dok je rejtinge drugih dviju banaka, među kojima i UniCredita, stavila na razmatranje radi mogućeg smanjenja a niže ocjene dobile su i španske banke.

Najnoviji potezi agencije nadovezuju se na njezinu prošlonedjeljnu odluku o snižavanju rejtinga Italije.

Fitch je tako banci Intesi Sanpaolo snizio rejting na ‘A’, s ‘AA-‘, Unione di Banche Italiane na ‘A-‘, s ‘A’, a Banci Monte dei Paschi di Siena na ‘BBB+’, s ‘A-‘, navodi se u priopćenju agencije objavljenom u utorak.

Također je objavila da je stavila na razmatranje rejtinge drugih dviju banaka, UniCredita i Banco Popolare, radi mogućeg sniženja.

U saopštenju je takođe Privrednoj banci Zagreb potvrđena ocjena ‘2’ za mogućnost podrške države odnosno institucionalnog vlasnika u slučaju da se banka nađe u teškoćama.

U odvojenim su izvještajima Fitch i Standard & Poor's snizili rejtinge nekoliko najvećih najvećih španskih banaka, pozivajući se na pogoršanje prognoza za špansku privredu.

S&P je snizio rejtinge 10 finansijskih institucija, uključujući i dvije najveće banke, Santander i BBVA, navodeći kao razlog “teže od prethodno predviđenog makroekonomsko i finansijsko okruženje u Španiji”.

“Prema našem mišljenju, španska privreda suočava se s lošijim izgledima rasta u kratkom roku, aktivnosti na tržištu nekretnina i dalje su slabe a turbulencije na tržištu kapitala povećane”.

Fitch je srezao rejtinge šest banaka, nakon prošlonedjeljnog snižavanja rejtinga Španije. Ocjenjuju da će na neravnoteže u španskoj privredi nastaviti uticati na banke idućih 15 do 18 mjeseci.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *