Barozo će danas objaviti plan za dokapitalizaciju banaka

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo najavio je da će danas objaviti planove za dokapitalizaciju ugroženih banaka i za poboljšanje upravljanja ekonomijom zone evra.

Poslije sastanka sa premijerom Holandije Markom Ruteom, čelnik izvršnog tijela Evropske unije je na konferenciji za štampu u Hagu juče rekao da će iznijeti prijedloge koji se tiču rukovođenja evrozonom, prije svega o načinima za jačanje budžetske discipline kako bi se izbjegle buduće krize, prenijela je agencija AFP.

“Potrebno nam je bolje upravljanje, jača disciplina…i to je ono zbog čega se zalažem za ideju ministra Rutea za jačanje uloge Komisije, uključujući imenovanje komesara za ekonomska i finansijska pitanja” koji bi nadgledao ispunjavanje obaveza koje su dale članice, rekao je Barozo.

Stabilnost u zoni evra moguće je ostvariti jedino “jačanjem discipline, boljim upravljanjem i zajedničkim načinom pristupa nezavisnih evropskih institucija”, ukazao je on i dodao da je tu riječ o “kredibilitetu evrozone i kredibilitetu naših zajedničkih napora”.

Barozo je prošle sedmice izjavio da će Komisija predložiti koordinisanu akciju članica EU.

“Predlažemo članicama da imaju koordinisanu akciju za dokapitalizaciju banaka i oslobađanje od loših aktiva koje možda imaju”, rekao je tada Baroso u intervjuu televiziji “Juronjuz”.

Smatra se da je dokapitalizacija banaka ključni dio sveobuhvatnog odgovora na dužničku krizu u zoni evra koji su obećali predsjednik Francuske Nikola Sarkozi i kancelarka Njemačke Angela Merkel poslije razgovora u nedjelju.

Sarkozi je, ne navodeći konkretne pojedinosti, obećao “dugotrajan, globalni i brzi odgovor prije kraja ovog mjeseca”.

izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *