ECB i BoE zadržale kamatne stope na istim nivoima

Dodajte komentar

Britanska centralna banka Bank of England u četvrtak je objavila da ponovo pokreće program otkupa imovine vrijedan 75 milijardi funti kako bi zaštitila britanski privredu od dužničke krize u eurozoni dok je kamatne stope zadržala na važećem nivou, kao i Evropska centralna banka.

Odluka o povećanju vrijednosti programa otkupa imovine, na ukupno 275 milijardi funti naglašava ozbiljnost situacije u britanskoj ekonomiji, s obzirom na usporavanje rasta globalne privrede, danak koji uzimaju rezovi u državnoj potrošnji i veći porezi, te visoku inflaciju i spori rast plata.

Centralna banka zadržala je ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto. Kamatne stope nije mijenjala u posljednje više od dvije i po godine, što je najduže razdoblje njezinog nedjelovanja po tom pitanju od Drugog svjetskog rata.

Ni Evropska centralna banka (ECB) zasad ne preduzima ništa po tom pitanju, odlučivši ih zadržati na postojećoj rekordno niskom nivou od 1,5 posto, budući da je skok inflacije u septembru gurnuo u drugi plan strahove od recesije, zbog čega se oduprijela pritiscima da snizi troškove pozajmljivanja u uslovima intenzivirane dužničke krize.

Jean-Claude Trichet na medijskoj konferenciji će pojasniti odluku upravnog vijeća ECB-a s današnjeg redovnog zasjedanja, ujedno posljednjeg kojim je predsjedavao prije isteka mandata krajem mjeseca, kada će dirigentsku palicu predati Mariju Draghiju.

U potrazi za smjernicama tržišta čekaju nagovještaj mogućeg smanjenja kamatnih stopa u novembru ili decembru.

Njihovo bi smanjenje označio zaokret u aktuelnoj monetarnoj politici nakon što je u julu, a prije toga u aprilu podigla kamatne stope i time postala prva među značajnijim centralnim bankama koja se odlučila na njihovo podizanje nakon produbljivanja finansijske krize.

izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *