Startovao novi stres test za evropske banke

Dodajte komentar

Evropski bankarski regulatori započeli su s evaluacijom i testiranjem snage evropskih banaka, modelirajući zapisnik dugova svih perifernih članica eurozone, prenosi u četvrtak Financial Times.

Ispitivanje koje sprovodi Evropsko tijelo za nadzor banaka (EBA) moglo bi identifikovati nedostatak kapitala u evropskom bankarskom sektoru u iznosu od čak 200 milijardi eura. 

Zahvaljujući ovonedjeljnom sastanku evropskih ministara finansija u Luksemburgu i njihovoj odluci o koordinaciji i dokapitalizovanju evropskog bankarskog sektora,  sve više se ispituje robusnost dosadašnjih sprovedenih stres testova nad evropskim bankama.

Takođe, ovo pitanje podstaknuto je i izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel koja je izjavila kako je vlada spremna dokapitalizovati njemačke banke, ukoliko to bude potrebno.

Prema riječima visokih zvaničnika uključenih u cijeli proces, EBA bi trebala sprovesti analizu svake zemlje posebno kako bi se vidjelo koliko novog kapitala bi njihove banke trebale u slučaju otpisa grčkog duga.

Takođe,  oni navode kako ova analiza nije nagovještaj pripreme evropskih čelnika na grčki bankrot, nego samo mjera predostrožnosti kojom bi se dobile potrebne informacije potrebne za ubrzano dokapitalizovanje bankarskog sistema.

Međunarodni monetarni fond (MMF) takođe je dao svoju podršku za brzu dokapitalizaciju evropskog bankarskog sektora, navodeći kako je nedostatak sredstava, banke primoralo da smanje kreditiranje što je zauzvrat usporilo ekonomski rast.

Zahvaljujući objavi evropskih čelnika o dokapitalizaciji bankarskog sektora, dionice na evropskom finansijskom tržištu rastu već četvrti dan za redom.

FTSE Eurofirst 300 indeks skočio je tako za 3,1 posto, dok su cijene dionica evropskih banaka skočile 4,6 posto.

izvor: bankamagazin.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *