Manjkav rad agencija za rejting

Dodajte komentar

Dosada su one bile strah i trepet svjetskog finansijskog tržišta, a sada su i same ocijenjene nedovoljnom ocjenom – Američka Služba za nadzor berzi (SEC) ustanovila je ozbiljne nedostatke u radu agencija za rejting, piše Deutsche Welle.

U izvještaju objavljenom u petak (30.9.) američka Služba za nadzor berzi (SEC) je doduše utvrdila neka poboljšanja u odnosu s prethodnom provjerom iz 2008. godine, ali je upozorila i na ozbiljne nedostatke u radu agencija. 

Tako se između ostalog konstatuje da ne postoji zadovoljavajuća kontrola sukoba interesa saradnika agencija za rejting.

A u nekim slučajevima je ustanovljeno da čak ni postojeća pravila ponašanja nisu poštovana. Posebno je zanimljivo da su manjkavosti ustanovljene u radu svih tri velikih američkih agencija: Moody's, Standard & Poor's i Fitch.

Ova provjera kvaliteta rada agencija dio je još prošle godine sprovedene reforme američkog finansijskog tržišta, a cilj joj je poboljšanje kontrole rada kako samih agencija tako i cjelokupnog tržišta finansija. Reformom je predviđeno da se kontrola rada agencija sprovodi jednom godišnje. SEC u svom izviještaju nije detaljno naveo u kojoj od tri velike agencije su problemi najizraženiji.

Razlog za reformu bio je u tvrdnjama brojnih ekonomskih strčnjaka da su agencije za rejting djelimično takođe krive za izbijanje velike finansijske krize 2008. godine. One su vrlo riskantne finansijske proizvode označile sigurnima i na taj način potakle brojne veće i manje investitore u trgovinu njima.

Nakon kraha američkog tržišta nekratininama su se brojne investicije pokazale kao promašene, a novac uložen u visokošpekulativne berzanske pakete, tzv. derivate, je propao.

Uz to kritičari prebacuju agencijama za rejting visok stepen sukoba interesa, te smatraju da on nije slučajan već da je sastavni dio čitavog sistema. Radi se o jednostavnoj činjenici da agencije svoj honorar dobijaju od istih onih banaka i osiguravajućih društava čije proizvode kotrolišu.

U prvim reakcijama predstavici tri agencije pokušavali su umanjiti kritične tačke izvještaja i naglasiti ono za njih pozitivno. Tako je portparolk agencije Standard & Poor's, Ed Sweeney, izjavio je da ga raduje da je SEC uočio napore u uklanjanju nedostataka, a njegov kolega iz Moody'sa Tony Mirenda je diplomatski izjavio da njegova firma pozdravlja konstruktivne prijedloge Službe za nadzor berzi.

Zadovoljan je bio i predstavnik Fitcha koji je rekao da izvještaj ne navodi neke veće manjkavosti u radu njegove agencije.

izvor: dw-world.de

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *