Cvetković zadužio Srbiju 5,7 milijardi evra

Dodajte komentar

Kabinet Mirka Cvetkovića će vjerovatno ući u istoriju kao Vlada koja je najviše zadužila građane Srbije. Ako se saberu svi dugovi, zajedno sa milijardom dolara za koliko je Vlada nedavno prodala državne obveznice, za tačno tri godine pozajmljeno je 5,7 milijardi evra. Najveći dio je potrošen na plate i penzije, dok na vidljive projekte, prema gruboj računici, nije otišla ni trećina zajma.

Ukupan javni dug Srbije na početku mandata 2008. je iznosio 8,7 milijardi evra. Danas je nešto iznad 14 milijardi, a samo u ovoj godini država je zadužila građane Srbije za oko dvije milijarde evra.

Sa 29,2 odsto bruto društvenog proizvoda u 2008, dug se povećao na 42 odsto na kraju 2010, odnosno na trenutnih 43,1 odsto.

Ekonomista Miroslav Zdravković je izračunao da je zaduženje države u vladi premijera Cvetkovića svake sekunde raslo za 58 evra.

Ovakvi podaci pokazuju da Srbiju nije zaobišla kriza, da je trebalo zaustaviti rast inflacije i pomoći privredu, ali i nadoknađivati minus za plate i penzije i krpiti rupe javnih preduzeća. Ako se detaljnije pogleda kako su u Nemanjinoj trošili zajmljene pare, jasno se vidi da je rast duga prvenstveno posljedica prevelike potrošnje. Dug Vlade koja je prethodila premijeru Cvetkoviću uglavnom se odnosio na staru deviznu štednju, dok se danas njegova struktura drastično izmjenila.

– Novac je uglavnom utrošen na tekuću budžetsku potrošnju, dakle na plate i penzije i kupovinu robe i usluga. Značajan iznos je otišao i na različite subvencije, javnih i privatnih preduzeća. Sve u svemu, privreda nije investirala već otpuštala radnike i vraćala dugove – kaže za “Blic” Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta.

izvor: blic.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *