Peugeot – žrtva evropske dužničke krize

Dodajte komentar

Dionice francuske Peugeot – Citroen grupe ove godine su se smanjile 41%, proširivši tako jaz u odnosu na Volkswagenove dionice na 91 euro u odnosu na desetogodišnji prosječni jaz od 16 eura. Trenutna tržišna vrijednost drugog najvećeg evropskog proizvođača automobila od 3,8 milijardi eura pala je na manje od jedne desetine prošlogodišnjeg prihoda koji je iznosio 56 milijardi eura, piše Bloomberg.

Zaostajanje Peugeota za vodećim evropskim proizvođačem automobila Volkswagenom (VW-om) posljedica je VW-ove brže ekspanzije na kinesko tržište i manje izloženosti domaćem, evropskom tržištu koje je  pogođeno dužničkom krizom.

Peugeot je na kinesko tržište ušao mnogo kasnije od VW-a, a investitori smatraju kako je upravo prekasno otvaranje rastućim tržištima razlog zašto ovaj proizvođač automobila sad trpi znatne gubitke.

VW-ove polugodišnje zarade prije kamata i poreza ove su se godine udvostručile na 6,09 milijardi eura i to upravo zbog rastuće potražnje u Kini, dok je operativna dobit francuskog proizvođača u istom periodu stagnirala na nivou od 1,16 milijardi eura.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *