Bank of America uvodi naknadu za korišćenje debit kartica

Dodajte komentar

Bank of America (BofA), najveća banka u SAD-u po imovini, planira početi s naplaćivanjem naknade korisnicima od 5 dolara mjesečno za kupovinu debitnim karticama od početka 2012., prema internoj bilješci upućenoj vodećim menadžerima banke u četvrtak.

Naknada će se primijenjivati za korisnike tekućih računa u mjesecu u kojem oni koriste svoje debitne kartice za kupovinu. Naknada se neće primjenjivati na korisnike koji ne koriste svoje debitne kartice za kupovinu, već samo za transakcije na bankomatima.

Bank of America pokušava ublažiti pad prihoda koji očekuje od novog ograničenja naknade koju trgovci naplaćuju kada klijent koristi debitne kartice u njihovim trgovinama. U junu je odbor centralne banke – Federalnih Rezervi ograničio naknade na 24 centa po transakciji, u odnosu s trenutnim prosjekom od 44 centa.

Bank of America je objavila kako očekuje da će joj to ograničenje, koje stupa na snagu 1. oktobra, izbrisati 2 milijarde dolara prihoda godišnje.

Ukupno u bankarskoj industriji SAD-a, spomenuto ograničenje koje se odnosi na banke s imovinom većom od 10 milijardi dolara, moglo bi uskratiti 6,6 milijardi dolara godišnjih prihoda, prema avgustovskom izvještaju finansijskih analitičara kompanije Javelin Strategy and Research.

“Ekonomičnost ponude debitnih kartica promijenila se s nedavnim uvođenjem novih propisa”, navela je u saopštenju u četvrtak portparol Bank of America.

Ostale američke banke takođe su uvele ili testiraju nove naknade kao odgovor na novo zakonsko ograničenje za debitne kartice.

Banka Wells Fargo & Co najavila je da će od oktobra naplaćivati 3 dolara naknade za debitne i bankomat kartice u nekoliko saveznih država, ako ih klijenti koriste za kupovinu. Banka JP Morgan Chase od februara testira takvu naknadu na malom tržištu u Wisconsinu. Regions Financial Corp. i SunTrust banka takođe uvode mjesečne naknade za neke korisnike debitnih kartica.

izvor: wsj.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *