Vlada: Crna Gora će se ponovo zadužiti euroobveznicama

Dodajte komentar

Crna Gora će sljedeće godine ponovo emitovati euroobveznice, najavio je crnogorski ministar finansija Milorad Katnić. Katnić je rekao da je finansiranje budžetskog deficita za ovu godinu obezbijeđeno, kao i da će Crna Gora opet sljedeće godine pristupiti stranim tržištima ukoliko joj budu odgovarali tržišni uslovi.

„Tražićemo 150-200 miliona evra, kao i prethodni put kada su euroobveznice u pitanju“, rekao je Katnić.

U zavisnosti od uslova tržišta, Vlada će možda potražiti alternative finansiranja, uključujući više novca od Svjetske banke ili čak neke „nove programe izdavanja” od MMF.

„Međutim, euroobveznice su naš prvi izbor“, dodao je Katnić i ocijenio da će privredni razvoj Crne Gore dostići ili premašiti prošlogodišnji rast od 2,5 odsto usred turističkog buma.

Turizam, koji čini desetinu crnogorske privredne proizvodnje, tokom prvih sedam mjeseci ove godine porastao je osam odsto, što je više od predviđenih pet odsto.

„Država koja je stekla nezavisnost 2006. godine i želi da se učlani u Evropsku uniju do kraja decenije, oslanja se na dvije milijarde evra vrijedne planirane italijanske i egipatske investicije u turizam i energetiku tokom narednih deset godina kako bi najmanja bivša jugoslovenska republika postala energetski centar Balkana i turističko odredište bogatih“, kazao je Katnić

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *