S&P potvrdio rejting Australije na nivou AAA

Dodajte komentar

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge “Standard & Poor's” potvrdila je dugoročni rejting Australije na nivou AAA zahvaljujući fleksibilnosti njene monetarne politike, ekonomskoj gipkosti, stabilnosti javne politike i jakom finansijskom sektoru.

Kako je saopštila S&P, takođe je potvrđen kratkoročni suvereni kreditni rejting Australije na nivou A-1+, sa stabilnom prognozom, prenela je agencija AFP.

“Ti faktori govore o jakoj sposobnosti Australije da apsorbuje velike ekonomske i finansijske šokove, kao što je bila globalna recesija iz 2009”, ukazao je kreditni analitičar Kiran Kari.

S&P je ocenila da je australijska ekonomija relativno dobro poslovala u godini koja je okončana 30. juna jer je njen izvoz u sektoru rudarstva nadoknadio privremeno ekonomsko slabljenje, izazvano prirodnim katastrofama.

Ekonomija Australije ima “povoljne izglede za održiv rast jer se nastavlja jaka tražnja njenih sirovina iz azijskih zemalja u naglom usponu, kao što je Kina”, navedeno je saopštenju.

Kari prognozira da će povoljni izgledi za cene sirovina, uz velika ulaganja u rudarstvo, doprineti povećanju rasta australijske ekonomije na 3,5 odsto do 2013.

Australija je bila jedina od razvijenih ekonomija koja je prebrodila globalnu krizu bez klizanja u recesiju, uglavnom zahvaljujući elastičnosti njenih ključnih izvoznih tržišta, kao što je Kina.

izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *