Erste, Intesa Saonpaolo i Deutsche Bank pod istragom EU

Dodajte komentar

Evropski regulatori tržišne utakmice pokrenuli su u ponedjeljak istragu kako bi utvrdili blokira li grupa banaka, uključujući Intesu Sanpaolo, Erste Bank, Deutsche Bank i BBVA, ulazak novih igrača na evropsko tržište plaćanja putem interneta.

Evropska komisija otvorila je u ponedjeljak istragu o procesu standardizacije e-plaćanja u Evropskom savjetu za plaćanja (EPC), obrazloživši taj potez primljenim prigovorom, iako nije navedeno ko se žalio.

EPC je koordinaciono tijelo evropske bankarske industrije s ovlašćenjima za donošenje odluka o platnom prometu. Podržava uspostavu integralnog tržišta plaćanja kroz Jedinstveno evropsko platežno područje (SEPA), a uz Deutsche Bank, Intesu Sanpaolo i BBVA obuhvata, među ostalima, i Banco Santander, Barclays Bank, BNP Paribas i Credit Agricole.

“Standardi podstiču interoperabilnost i tržišno nadmetanje, ali moramo voditi računa o tome da proces standardizacije nepotrebno ne ograničava mogućnosti za one koji nisu članovi”, upozorio je u saopštenju evropski povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia.

Isključenje novih igrača i pružatelja usluga koje ne kontrolišu banke može rezultirati višim cijenama za trgovce na internetu i za potrošače, podsjećaju u Komisiji.

EPC nije bio dostupan za komentar.

U julskom informativnom biltenu čelnik EPC-a Gerard Hartsink kazao je da je uprava EK za tržišno nadmetanje zatražila informacije o saradnji konkurentskih banaka i institucija za platni promet vezano za propise i tehničke standarde za usluge platnog prometa.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *