Moody's skresao rejting tri najveće američke banke

Dodajte komentar

Svi su izgledi da će tri najveće američke banke od sada morati skuplje da plaćaju za novac koji namjeravaju pozajmiti.

Rejting agencija Moody’s u srijedu je smanjila dužnički rejting bankama: Bank of America, Wells Fargo i Citigroup. Razlog je to što se američka administracija čini manje spremnom nego ranije da spasava velike banke ukoliko se one nađu u finansijskim problemima, kazao je David Fanger, stariji podpredsjednik Moody's-a.

Pomenuto smanjenje rejtinga je maltene i očekivano, s obzirom da je ova agencija poslovanje tri navedene banke počelau posmatrati još u junu mjesecu. Sniženje rejtinga se takođe dovodi i u vezu sa novim zakonima koji su donešeni u sklopu tzv Dodd-Frank Wall Street Reformskog akta, kojima je ukinuta mogućnost direktnog spasavanja velikih finansijskih kompanija od strane države.

Bank of America je najviše pogođena ovom revizijom, kojom je njen rejting dugoročne sposobnosti isplate dugovanja snižen za dva stupnja, na ocjenu Baa1 sa A2, ali i da to ne ukazuje da kreditna sposobnost te banke pada.Dugoročna sposobnost banke Wells Fargo snižena je sa A2 na A1 ocjenu, dok je pomenuti rejting banke Citigroup ostao nepromijenjen, sa ocjenom A3, ali im je blago smanjen rejting kratkoročne sposobnosti.

Degradiranje rejtinga je upozorenje za potencijalne kupce dužničkih hartija, da svoj uloženi novac neće biti u mogućnosti efikasno da naplate. To će dovesti do povećanja cijene zaduživanja za pomenute banke, s obzirom da će investitori zahtijevati veću zaradu uzimajući u obzir veći rizik kojem se prepuštaju. U dugoročne dužničke hartije spadaju obveznice čiji rok naplate je duži od godine dana.

Ovo sniženje nije moglo doći u nezgodniji trenutak za banke, čije akcije svakodnevno gube na vrijednosti uzdrmane neizvjesnošću kako će evropska dužnička kriza uticati na njih. KBW indeks, koji prati kretanje bankarskog sektora i koji posmatra cijene akcija 24 banke, ove godine je izgubio čak 30 odsto svoje vrijednosti.

U obrazloženju Moody’s-a se navodi da je zastupljena velika zabrinutost da bi svako eventualno pogoršanje u ekonomskoj sferi, kao i negativne sudske presude kojima je Bank of America potencijalno izložena mogle imati „značajan uticaj na bančine kapitalne pozicije“. Što se Citigroup-e tiče, iz Moody’s-a su istakli „da je Citi smanjila iznos problematične imovine i poboljšala upravljanje rizicima“, riječi su Sean Jones-a, starijeg podpredsjednika Moody's-a. Ipak, obje banke su izrazile neslaganje sa akcijama smanjenja njihovih rejtinga.

Niži rejting je odmah imao uticaja i na pad vrijednosti akcija pomenutih banaka. Najviše je izgubila Bank of America, čak 7,5 odsto na 6,38 dolara po akciji, dok je dionica Citigrouo-e zabilježila pad od 5 odsto na 25,52 dolara, kao i dionice Wells Fargo banke, koje su sklizale 3,9 odsto na 23,71 dolar.

izvor: thereporter.com, prevod s engleskog: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *