Italija se okreće Kini za pomoć u dužničkoj krizi

Dodajte komentar

Italijanska vlada se nada da će Kina usmjeriti dio svojih ogromnih novčanih rezervi u kupovinu značajnih količina italijanskih državnih obveznica što bi trebalo pomoći zemlji da se spasi tekuće finansijske krize. Po riječima italijanskih zvaničnika, Lou Jiwei, predsjednik China Investment Crop (CIC), jednog od navjećih svjetskih državnih investicionih fondova, vodio je prošle nedelje delegaciju u Rim kako bi se obavili razgovori sa italijanskim ministrom finansija i “Cassa Depositi e Prestiti”, italijanskim državnim entitetom koji je osnovao Italian Strategic Fund, otvoren za strane investicije. Italijanski zvaničnici su išli u Peking prije dvije sedmice da se sastanu sa predstavnicima CIC i državne administracije za devizne rezerve koji upravljaju sumom od 3200 milijardi dolara.

Mogućnost kineskih investicija se javlja u kritičnom momentu za Italiju kako tržišta zahtijevaju sve više prinose da bi finansirala italijanski javni dug, projektovan da dostigne 120 posto GDP-a ove godine, drugi najveći racio u eurozoni posle Grčke.

Giulio Tremonti, italijanski ministar finansija je u prošlosti izražavao značajnu zabrinutost u vezi „kineske rekolonizacije Evrope“. Sada je primoran da traži nove alternative usled evropskog oklijevanja da ojača svoj fond za pomoć zemljama zahvaćenim dužničkom krizom kao i upozorenja ECB-a da već mjesec dana star program kupovine državnih obveznica ne može trajati u nedogled. Kao posledica italijanskih problema na polju finansiranja duga, državni trezor je prodao u ponedeljak 11,5 milijardi eura kratkoročnih obveznica uz povećanu kamatu.

Evropski analitičari su bili oprezni u vezi rezultata pregovora sa Pekingom. Uprkos brojnim kineskim izrazima povjerenja u pouzdanost država poput Grčke i Portugala, njihove kupovine obveznica posrnulih perifernih država eurozone su ostale zanemarljive. Nameće se i pitanje koliki udio u 1900 milijardi eura teškom italijanskom dugu posjeduju Kinezi, mada su italijanski zvaničnici saopštili za FT da je to na nivou od oko 4 posto.

Finansijska dužnička kriza je natjerala italijasnku vladu da razmotri mogućnost prodaje strateških udjela u kompanijama kao što su najveći proizvođač električne enegrije Enel (Ente Nazionale per l’Energia eLettrica) i provajder nafte i gasa Eni.

Državna finansijska  institucija Cassa Depositi e Prestiti je član neformalnog kluba „dugoročnih investitora“ uporedo sa sličnim institucijama u Francuskoj i Njemačkoj. U julu je lansirala italijanski strateški fond reda veličine 4 milijarde eura koji planira da uveća na 7 milijardi sa očekivanim učešćem iz drugih izvora, posebno stranih institucionalnih investitora.

Poređenja radi, China Investment Crop (CIC) je formiran 2007. godine sa kapitalom od 200 milijardi dolara dok sada posjeduje imovinu vrijednu oko 410 milijardi dolara. Predstavnici ove institucije napominju da održavaju striktno komercijanlu orijentaciju i da su vođeni čisto ekonomskim i finansijskim interesima kao i da su posvećeni visokim profesionalnim i etičkim standardima poslovanja.

izvor: ft.com, prevod sa engleskog: bankar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *