Vodeće svjetske banke primorane na reforme

Dodajte komentar

Snižavanje kreditnih rejtinga, izloženost rizičnim dugovima posrnulih ekonomija (u prvom redu Grčke, a zatim i ostalih ugroženih zemalja eurozone), uvođenje najnovijih bankarskih standarda, kao i veliki pad cijena njihovih akcija, ponovo primorava čak i najveće svjetske banke na velike reforme i rezove.

Prenosimo neke od najnovijih medijskih navoda:

Bank of America (BofA) objavila je u ponedjeljak da planira ukinuti 30.000 radnih mjesta ili 10 posto svoje radne snage, prenosi CNN. U prvoj fazi plana, BofA je objavila da očekuje uštedu od 5 milijardi dolara, ili 18 posto od predviđenih 27 milijardi dolara ukupnih troškova do 2014. Druga faza će početi u oktobru i trajati kroz 2012. Dionica BofA (BAC, Fortune 500) od januara ove godine izgubila je 48 posto vrijednosti.

Agencija za kreditni rejting Moody’s već bi ove nedjelje mogla sniziti rejting tri najveće francuske banke – BNP Paribas, Société Générale i Credit Agricole, kažu izvori upućeni u situaciju, a prenosi Bloomberg. Rejting bi najvećim francuskim bankama prema tržišnoj vrijednosti mogao biti snižen zbog velike izloženosti grčkom dugu.

Prema izvještaju Banke za međunarodna poravnanja ove se tri banke s ukupnom izloženošću od 56,7 milijardi dolara nalaze na samom vrhu grčkih kreditora. Ovim potezom Moody’s slijedi Standard & Poor’s koji je 2009. snizio rejtinge Société Générale i BNP Paribas, a Creditu Agricole u maju ove godine.

Wall Street Journal piše da bi takvo snižavanje rejtinga signaliziralo da se dužnička kriza na periferiji eurozone polagano širi i na regionalni finansijski sistem.

Iz Société Généralea u ponedjeljak su izjavili kako planiraju prodaju imovine s ciljem da do 2013. oslobode 4 milijarde eura kapitala, a izvršni direktor Frederic Oudea tvrdi kako se bančinom izloženošću grčkom, portugalskom, italijanskom i španskom dugu može upravljati. Guverner francuske centralne banke Christian Noyer rekao je kako francuske banke nemaju problema s likvidnošću i solventnošću te da se mogu nositi s eventualnom krizom u Grčkoj.

Bez obzira na to dionice triju banaka na istorijskim su najnižim nivoima. Od 15. maja do danas dionice Société Générale banke pale su 55%, Credit Agricole zabilježio je pad od 45%, a BNP Paribas 42%. Samo u ponedjeljak 12.09. dionice BNP Paribasa, Societe Generalea i Credit Agricole pojeftinile su između 11 i 12 posto.

Na drugoj obali Rajne, Komercbank je juče (12.09.) gubila 10 odsto, Dojčebank devet, dok su vrijednosti njihovih akcija od jula do danas pale za četrdesetak procenata!

Nezavisna komisija za bankarstvo Ujedinjenog Kraljevstva (ICB) objavila je u ponedjeljak prijedlog reforme britanskog bankarskog sistema kako bi se on zaštitio od rizičnih investicija, te kako bi se podstaklo akumuliranje novog kapitala u taj sektor, prenosi Reuters. ICB najavljuje kako bi planirana reforma trebala trajati do 2019. godine, a ona bi britansku vladu mogla koštati do 11 milijardi dolara godišnje.

Cilj akumulacije novog kapitala je zaštititi porezne obveznike i klijente od budućih finansijskih kriza. Britanska vlada poduprla je prijedlog ICB-a, a ministar finansija George Osborne izjavio je kako je planirana reforma važan korak prema novom bankarskom sistemu koji podržava kreditiranje preduzeća i porodica, podstiče ekonomiju i stvaranje novih radih mjesta, ali ne stvara poreznim obveznicima milijarde funti troškova kada situacija krene loše.

Globalna finansijska kriza koja je značajno pogodila britanski bankarski sektor rezultirala je u 2008. godini potpunom nacionalizacijom Northern Rock banke te djelimičnom nacionalizacijom Royal Bank of Scootland (RBS) i Lloyds banke. Zahvaljujući spašavanju posrnulih banaka kako bi se zaštitili ulagači i građani, britanska vlada trenutno ima 83 posto udjela u RBS-u i 41 posto u Lloyds banci.

bankar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *