Ubrzo ćemo telefone puniti pomoću biljaka

Dodajte komentar

Utičnica nikad dosta, pogotovo u današnje vrijeme kada su uređaji koje treba svakodnevno puniti svuda oko nas. Ali umjesto utičnica, u bliskoj bismo budućnosti naše mobilne telefone, tablete ili laptope mogli puniti preko sobnih biljaka.

Inženjeri iz Čilea razvili su USB punjač koji prikuplja energiju iz zemlje i pretvara je u struju za punjenje uređaja, piše “Daily Mail”.

Jedna biljka smartphone može napuniti za otprilike 90 minuta, a osim punjenja mobilnih telefona, može davati i struju za, na primjer, lampe.

Ovaj izum nosi naziv E-Kaia, a potpisuju ga Evelin Aravena, Kamila Rupcić i Karolina Guerero. Njegov temelj je fotosinteza kojom biljka energiju svjetla pretvara u hemijsku energiju.

Mikroorganizmi oko korijena zatim stvaraju energiju za rast biljke, ali neki elektroni tada se otpuštaju kao nusproizvod. E-Kaia sadrži elektrode koje “hvataju” elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u neki oblik struje.

Tehnologija ne utiče na rast i razvoj biljke, a može proizvesti struju jačine pet volti što je dovoljno za punjenje uređaja, prenosi 24sata.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *