Bitcoin usporava jer Trumpove trgovinske politike predstavljaju prepreke za kripto tržište

Klasifikacija Bitcoina (BTC-USD) kao takozvane Trumpove trgovine počinje da se sukobljava sa širim promjenama na globalnim tržištima, djelimično pripisanim mogućnosti povratka bivšeg predsjednika u Bijelu kuću.

Prinosi na obveznice i američki dolar su skočili u posljednje vrijeme, jer republikanski kandidat Donald Trump vodi u predviđanjima tržišta ispred potpredsjednice Kamale Harris. Prema jednom viđenju, investitori smanjuju očekivanja o labavijoj monetarnoj politici jer bi Trump, ukoliko pobijedi 5. novembra, mogao primijeniti pro-rast agendu na već snažnu ekonomiju SAD-a.

Bitcoin i akcije su oscilirale zajedno s ovim relativnim zatezanjem finansijskih uslova, ostavljajući ovaj token suočen s prvim sedmičnim gubitkom u tri nedjelje. Trump je tokom svoje kampanje prihvatio industriju digitalne imovine, podižući raspoloženje prema kriptovalutama, ali postavlja se pitanje da li bi uticaj njegovih šireg prioriteta mogao umanjiti takav optimizam.

„Apsolutno, da, rasprodaja akcija, jači američki dolar i viši prinosi svi zajedno znače zatezanje finansijskih uslova“, rekao je Tony Sycamore, tržišni analitičar iz IG Australia Pty. „Nije dobro za kripto na najrizičnijem kraju spektra. Neki će istaknuti da su finansijski uslovi već bili labavi, ali to je više brzina kojom se zatezanje odvija.“

Bitcoin je porastao za oko 1% na 67.300 dolara u 6:30 ujutro u Londonu u četvrtak, smanjujući svoj sedmični pad na otprilike 2%. Najveća digitalna imovina porasla je za oko 60% ove godine i dostigla rekordnih 73.798 dolara u martu, podržana potražnjom za američkim spot-Bitcoin berzanskim fondovima.

Trump je obećao da će SAD učiniti kripto prijestonicom planete, dok se takmiči za glasove s demokratskom kandidatkinjom Harris, koja je usvojila umjereniji pristup obećavajući podršku regulatornom okviru za ovu industriju. Njihove pozicije su u suprotnosti sa oštrim mjerama protiv sektora pod predsjednikom Joe Bidenom.

Kandidati su statistički izjednačeni među vjerovatnim glasačima u svakoj od sedam ključnih američkih država, prema anketi Bloomberg News/Morning Consult. Ove izuzetno tijesne razlike u ključnim državama naglašavaju kako bi finalna faza oglašavanja, skupova i kampanja od vrata do vrata mogla odlučiti ko će osvojiti Bijelu kuću.

Ako Trump izađe kao pobjednik, to bi moglo dovesti do viših prinosa i na kraju do „negativnog uticaja na rizičnu imovinu“, rekla je Caroline Mauron, suosnivačica Orbit Markets, kompanije koja pruža likvidnost za trgovanje derivatima digitalne imovine. Ipak, „očekivano ublažavanje regulacije prema kripto industriji u Trumpovoj administraciji trebalo bi da bude važniji faktor“, dodala je ona.

Izvor: Yahoo Finance

Slični Članci