Ne isključuje se povećanje cijene kafe, moguće i nestašice

Suša u Brazilu i Vijetnamu, poplave u Indiji samo su neki od razloga zbog kojih proizvođači kafe i u Crnoj Gori ne isključuju korekciju cijena u narednom periodu. Moguće su i nestašice.

Od zrna do kuvane kafe dug je put. Još je duže vrijeme koje je potrebno da sirovina stigne u Crnu Goru. Kada suše u Brazilu i Vijetnamu, a poplave u Indiji unište usjeve proizvođačima kafe u Crnoj Gori ostaje neizvjesnost, navodi se u prilogu TVCG.

“Došli smo do informacije da je prošle godine loša berba bila zbog suše, a ove godine tri miliona vreća fali na svjetskom tržištu i da je to jedan od većih razloga zbog te neke situacije i visoki cena sirove kafe”, kazao je vlasnik fabrike kafe Crnagoracoop Danilovgrad Slobodan Babić.

Zato je, priznaje Babić, ovih dana najteže odgovoriti na pitanje hoće li u Crnoj Gori biti korekcija cijena kafe.

“Može doći do nekog poskupljenja. Trenutno imamo neke zalihe kafe i mi zajedno sa našim distributerima imao partnerski dogovor da radimo sa minimalnim maržama i tu održavamo trenutnu cijelu što se tiče našeg brenda na tržištu”, istakao je on.

Da li će globalna priča o nestašici kafe uticati na povećanje cijena u lokalima za sada je rano govoriti, kazali su ugostitelji.

Velike suše ugrožavaju usjeve kafe u Brazilu i Vijetnamu, koji su najveći svjetski proizvođači te biljke, a potencijalna nestašica u snabdijevanju u obje zemlje počela je da povećava globalne cijene kafe.

Iako je sezona žetve u najvećoj južnoameričkoj zemlji, koja je pri kraju, praktično ravna u odnosu na prošlu godinu, a izvoz je čak i porastao, aktuelna suša već komplikuje početak sljedeće sezone 2025/2026, navodi se u izvještaju Škole agrobiznisa Univerziteta u Sao Paulu, a prenosi AP.

Brazil je, kao najvećeg svjetskog proizvođača kafe, pogodio najduži period bez padavina u više od sedam decenija uz natprosječne temperature, što utiče na prinose te egzotične biljke.

I Vijetnam, drugi po veličini proizvođač na svijetu, istovremeno doživljava vrućinu i sušu, što takođe utiče na usjeve u toj zemlji.

Cijene kafe nisu dostigle rekordne vrijednosti poput kasnih 1970-ih, nakon što je jak mraz uništio 70 odsto biljaka kafe u Brazilu, ali su u porastu u posljednje vreme i na najvišoj su vrijednosti u posljednjih 13 godina, navodi Međunarodna organizacija za kafu, a prenosi CdM.

Slični Članci