Putin: Za Rusiju nema krize

Dodajte komentar

Aktuelna situacija u Rusiji će se neizbježno normalizovati, a ja je ne bih nazivao krizom, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin u godišnjem obraćanju.

Putin je na početku maratonskog razgovora sa novinarima rekao da stručnjaci i javnost mogu da stvari nazivaju kako god žele, ali da Rusija uprkos pada rublje i cijene nafte nije u krizi.

“Vlada i centralna banka adekvatno reaguju na situaciju, mada su možda mogli i brže da povuku neke korake. Neizbježno je i sigurno da će situacija postati normalna. Svjetske energetske potrebe će nam povratiti rast, ali u međuvremenu moramo diverzifikovati svoju ekonomiju”, rekao je Putin.

Putin je rekao da su probleme izazvali mahom spoljni faktori i da je optimista po pitanju oporavka rublje i ekonomije, a da je rok za potpuni oporavak najviše dvije godine.

“U najgorem mogućem scenariju oporavak bi mogao da traje dvije godine, ali nema razloga da mislimo da će scenario biti najgori. Vjerujem da će rublja nastaviti oporavak iz proteklih dana i da će već polovinom sljedeće godine sve biti stabilizovano”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da će sve socijalne obaveze biti ispunjene, da su državne rezerve ove godine zabilježile rast, a da ih ne treba “bacati” na odbranu rublje.

Putin je naveo i da će se ruska ekonomija “prilagoditi životu, odnosno niskim cijenama nafte”.

“Cijene nafte će pasti možda i na 40 dolara za barel, ali to nije važno. Ekonomija će se prilagoditi realnosti, ruska ekonomija će se prilagoditi cijeni nafte i to je ono što želim da istaknem. Pitanje je samo koliko će vremena biti potrebano za tako nešto”, rekao je Putin.

Jedan od novinara se “zahvalio” predsedniku Rusije na optimizmu i naveo da je glavna opasnost u Rusiji na putu ka oporavku birokratija, na šta je Putin odgovorio da je “ruska birokratija ništa u poređenju sa onom u Evropskoj uniji”.

“To nije problem u našoj zemlji”, rekao je Putin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *