Ovo su najbolji brendovi 2014. godine

Dodajte komentar

Vodeća konslutantska firma Interbrand objavila je rang listu Best Global Brands (najbolji brendovi na svijetu) za 2014. godinu. I ove godine, među 100 firmi, na vrhu se nalaze tehnološke kompanije.

Apple je zasjeo na prvo mjesto i vrijedi 118,9 milijardi dolara. Preskočio je i Google čija je vrijednost 107 milijardi dolara. Od 100 firmi koliko ih se nalazi na listi. 13 radi u tehno sektoru, a pet od njih je u top 10 – Apple (1. mjesto), Google (2. mjesto ), IBM (4. mjesto), Microsoft (5. mjesto) i Samsung (7. mjesto).

Coca-Cola je i ove godine na trećem mjestu. Brend carstva pića okončao je s bronzanom medaljom nakon što su ga tehnološki giganti Apple i Google svrgnuli s trona nakon 13 godina vladavine prošle godine.

Gigantske tehnološke korporacije lako su pobijedile gigante za zabavu poput Disneya i MTV-a, automobilskih kompanija Merced Benz i BMW, te visokoluksuzne brendove poput Louis Vuittona i Cartiera.

Interbrand je kazao kako u obzir uzima tri ključna aspekta kada odlučuje o vrijednosti brenda – finansijsko poslovanje proizvoda i usluga kompanije, uloga koju brend igra u uticaju na izbor konzumenata i sposbonost brenda da naredi premium cijenu ili zaključaju zaradu kompanije.

Postoje subjektivnosti koje takođe igraju ulogu u ocjenjivanju brenda, no Interbrand kaže da je njihova metodologija prva koju je certificirala Međunarodna organizaciju za standarde.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *