EPCG: Jedva održavamo proizvodnju

Dodajte komentar

Zbog vremenskih prilika u zemlji i regionu,kao i povećane potrošnje smanjena je proizvodnja hidroelektrana,akumilacije su prazne,a dotoci niski,saopšteno je iz Elektroprivrede.

„Sniježne padavine ne povecavaju nivo akumulacija i dotoka, a trenutni dotok HE Perućica je samo 10 odsto od prosjeka za februar i iznosi 10 MW, dok je stanje akumulacija 30 odsto ispod plana. Tako HE Perućica dnevno proizvodi svega 1000 MWh umjesto predviđenih 3000 MWh. Takođe, TE Pljevlja ne može raditi maksimalnim kapacitetom, jer je uslijed velikog snijega otežano dopremanje uglja”,saopšteno je iz EPCG.

Kako kažu talas ekstremne hladnoće uslovio je veliku  dnevnu potrošnju u Crnoj Gori od skoro 15 miliona kWh pa je EPCG primorana da uvozi dodatne količine  električne energije.

“Nepovoljno stanje u čitavom regionu prouzrokovalo je povećanje cijena električne energije, tako da na berzama cijene konstantno rastu. Međunarodno tržište je dodatno poremećeno uslijed odluke BiH da zbog uvođenja vanrednog stanja obustavi izvoz električne energije, tako da   trenutna cijena električne energije iznosi 90 €/MW za baznu i 120 €/MWh za vršnu energiju”,navodi se u saopštenju.

ЕPCG će uložiti sve svoje napore da iz sopstvenih kapaciteta i dodatnim uvozom obezbijedi sigurno snabdijevanje  električnom energijom koje je trenutno stabilno.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *