Zašto američke firme kupuju rivale?

Dodajte komentar

Američke kompanije očajnički nastoje da preuzmu evropske rivale, a u prilog tome govori i ponuda američkog DŽeneral elektrika da kupi francuski Alstom.

Takođe, tu je i pokušaj američkog farmaceutskog giganta Fajzer da preuzme britanskog rivala Astra Zeneku.

Prema ocjenama nekih analitičara, glavni razlog američkih giganata za preuzimanje evropskih rivala nije samo širenje poslovanja, već i izbjegavanje potencijalno visokih poreza kod kuće, prenijela je agencija Frans pres.

Američke kompanije u ofšor zonama ostvaruju ogroman profit, ali ne žele da taj novac vrate kući zbog stope poreza od 35 odsto na vraćanje kapitala. Tako da, umjesto da isplate profit akcionarima ili preduzmu investicije u SAD, ove kompanije troše svoj novac u inostranstvu, i upravo će taj novac biti potrošen u dva sporazuma najavljena prošle nedelje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Naime, američki GE želi da potroši oko 14 milijardi dolara za kupovinu Alstomovih aktivnosti u oblasti energetike, dok je Fajzer dostavio jednu od najvećih ponuda ikada viđenih u farmaceutskoj industriji za kupovinu britanske kompanije Astra Zeneka i to za sumu od 100 milijardi dolara.

“Porez igra veliku ulogu prilikom razmatranja akvizicija van SAD”, izjavio je bivši direktor kompanije “MFS Investment menadžment”, Robert Pozen.

SAD je među svega nekoliko zemalja u svetu koje oporezuju cjelokupnu zaradu kompanija (bilo da je ostvarena u zemlji ili van nje), a porez od 35 odsto na ostvareni kapital je jedan od najviših na svijetu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *