Nema dileme – Kina usporava

Dodajte komentar

Kineska prerađivačka aktivnost je u martu bila na najnižem nivou u poslednjih osam mjeseci, što je novi pokazatelj usporavanja druge najveće svjetske privrede.

Preliminarni indeks menadžera nabavke (PMI), kog obračunava banka HSBC i koji meri aktivnost kineskih fabrika i radionica, pao je ovog mjeseca na 48,1 sa 48,j5 poena iz februara i to je najgori rezultat od jula 2013, kada je indeks iznosio 47,7 poena, prenosi agencija Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kineski PMI pomno je praćen pokazatelj zdravlja azijskog ekonomskog džina, kao i ključni pokretač globalnog privrednog rasta. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

“Najnoviji podaci pokazuju da kineski privredni rast nastavlja da usporava, a domaća tražnja da slabi”, naveo je glavni ekonomista HSBC u Hong Kongu Chu Hongbin, dodajući da banka očekuje da kineske vlasti preduzmu mjere za stabilizaciju ekonomije, uključujući smanjenje barijera za investicije u privatnom sektoru, ulaganje u železničku infrastrukturu i borbu sa zagađenošću vazduha.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *