Komercbanka prodaje Depotbanku

Dodajte komentar

Druga po veličini njemačka banka, “Komercbanka”, prodaće svoju investicionu filijalu “Depotbank”, vrijednu 93 milijarde eura, francuskoj banci “BNP Paribas”.

“Komercbanka” nije željela da otkrije vrijednost sporazuma o prodaji filijale, koja je u aprilu upravljala sredstvima vrijednim 122 milijarde dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Depotbank” investicionim kompanijama i fondovima nudi usluge kao što su transakcije i upravljanje sredstvima i zapošljava 80 radnika.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Svi zaposleni u filijali ‘Komercbanke’ imaju mogućnost da pređu u ‘BNP Paribas'”, navela je njemačka banka, dodajući da se za finalizovanje transakcije čeka odobrenje nadležnih organa.

“Za ‘Komercbanku’, ova prodaja je posljedica strateškog repozicioniranja banke. Usluge ‘Depotbank’ za investicione kompanije nisu više dio našeg osnovnog poslovanja”, rekao je operativni direktor banke Frank Anušajt.

“Komercbanka” je tokom finansijske krize primila državnu finansijsku pomoć 2008, a zatim i 2009, ukupne vrijednosti 16,4 milijarde eura. U tri mjeseca zaključno s martom, grupacija je evidentirala neto gubitak od 94 miliona eura, zbog visokih troškova restrukture.

“Komercbanka” je prošlog mjeseca sa predstavnicima zaposlenih postigla sporazum o ukidanju 5.000 radnih mjesta u naredne tri godine. 

“Komercbanka” je ranije ovog meseca navela da će američkoj banci “Vels Fargo” i investicionom fondu “Lone Star Funds” prodati portfolio komercijalnih kredita odobrenih firmama u sektoru nekretnina u Britaniji.

Transakcija obuhvata kredite ukupne vrijednosti pet milijardi eura, kao i poslovanje “Hipotekenbank Frankfurt” u Britaniji. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *