Zašto su “poludjele” cijene benzina u Kaliforniji

Dodajte komentar

Cijene benzina su u porastu širom SAD, ali za vozače u Kaliforniji su za kratko vrijeme “skočile u nebo”.

Prosjek Golden State-a na pumpi porastao je za 0,23 dolara na 5,27 dolara po galonu u petak u odnosu na prije nedelju dana, prema podacima AAA. U međuvremenu, nacionalni prosjek je bio 3,54 dolara po galonu u petak, što je povećanje od 0,04 dolara u istom periodu.

Tom Kloza, globalni šef energetske analize u OPIS-u, ukazuje na izazove rafinerija kao glavnog krivca za porast cijena u Kaliforniji, uključujući važnu rafineriju Phillips 66 u Bay Area koja zaustavlja proizvodnju benzina u korist obnovljivog dizela.

“Ubacite redovno planirano održavanje koje će se odvijati u dvije kritične rafinerije u maju i normalnu sklonost špekulativnoj kupovini na globalnim tržištima u drugom kvartalu i imat ćete veleprodajne cijene koje su postale balističke”, rekao je on.
Kloza izračunava benzin u San Francisku, bez poreza i drugih troškova, prodaje se sa premijom od skoro 60 dolara po barelu više od trenutnih nivoa sirove nafte.
U petak su fjučersi West Texas Intermediate ( CL=F ) premašili 86 dolara po barelu, dok je Brent ( BZ=F ), međunarodna referentna cijena, bila iznad 91 dolar po barelu.
„Svaki student istorije nafte priznaje da ti odnosi neće opstati,“ rekao je Kloza. “Korekcija za benzin, a možda i za sirovu, nazire se i gotovo sigurno će se dogoditi”.

Prošle godine Kalifornija je donijela Zakon o povećanju cijena plina i transparentnosti, čiji je cilj da zadrži marže rafinerija. Regulatori će se sastati sljedeće sedmice kako bi izgladili detalje za konkretna pravila.

Andy Lipow, predsjednik Lipow Oil Associatesa, rekao je da zahtjevi zakona “mogu dovesti do toga da neki uvoznici benzina zaustave poslovanje u državi i da bi to moglo pogoršati situaciju snabdijevanja u isto vrijeme kada su potrebne zalihe izvan države.”

Kalifornijski benzin je tradicionalno skuplji od ostatka zemlje zbog posebnih zahtjeva države za mješavinom, čija je proizvodnja skuplja. Kalifornija takođe nameće visoke poreze i naknade povezane s inicijativama za smanjenje emisije ugljendiokisida.
Zalihe benzina u SAD-u padaju posljednjih sedmica, signalizirajući snažnu potražnju širom SAD-a.

“Ulazimo u ljetnu sezonu vožnje. Očekujemo da će potražnja za benzinom nastaviti da raste. To će kratkoročno podići cijene,” nedavno je rekla za Yahoo Finance Regina Mayor, globalna šefica odjela za klijente i tržišta KPMG-a. Međutim, Mayor očekuje da će doći do uništavanja potražnje ako cijene postanu previsoke. “Razumijem da ljudi moraju da voze svoje automobile da bi došli na posao i sa posla i da bi pokupili svoju djecu i odveli ih u školu i takve stvari. Međutim, možda bi dvaput razmislili o vožnji tokom ljetnjeg raspusta ako cijene benzina dostignu nivo koje smatraju neprihvatljivim“, rekla je Mayor.

Izvor: Yahoo finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *