Hard rok “težak” 300 miliona dolara: Bend Kiss prodao brend i pjesme firmi Pophouse Entertainment

Dodajte komentar

Hard rok bend Kiss prodao je svoj posljednji katalog pjesama jednom švedskom muzičkom investitoru za cifru za koju se smatra da je veća od 300 miliona dolara (237 miliona funti).
Pophouse Entertainment sa sjedištem u Stockholmu također je kupio brend, ličnost i intelektualno vlasništvo grupe.
Prodaja označava povlačenje benda iz nastupa uživo na njihovoj End of the Road World Tour.

Bob Dylan i Bruce Springsteen takođe su prodali svoje kataloge za višemilionske brojke. Oba izvođača prodala su se velikim muzičkim kućama za 500 miliona dolara (395 miliona funti) i 450 miliona dolara (355 miliona funti).

Iako detalji ugovora sa grupom Kiss nijesu otkriveni, pretpostavlja se da je sličan onom britanskog benda Genesis, ali manje od prodaje djela Michaela Jacksona iz kataloga (600 miliona dolara/474 miliona funti).

Međutim, Pophouse će posjedovati ne samo prava na muziku, već i na čitav brend Kiss, uključujući prodaju intelektualne svojine, što će švedskoj firmi omogućiti da generiše buduće sadržaje generisane veštačkom inteligencijom.
Kompanija, koja je prethodno sarađivala sa Kiss-om na projektu digitalnog avatara u decembru prošle godine, proizvela je i koncerte Abba Voyage po sličnom principu.

Kiss su 1973. osnovali pjevači Paul Stanley i Gene Simmons. Uvodna postava, koja je uključivala i Acea Frehleya i Petera Crissa, postala je poznata po svojoj kultnom šminkanju lica.
Izvor: BBC

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *