Analitičari upozoravaju da bi Tesline dionice mogle još padati, uprkos “robotaksiju”

Dodajte komentar
Da li će Robotaxi spasiti rezultate Tesle?

Šokantno niske  kvartalne brojke o prodaji akcija kompanije Tesla Inc. ove sedmice otvaraju fundamentalno pitanje za investitore: Ako su dani vrtoglavog rasta prošli, koliko zaista vrijede dionice kompanije Elona Muska?

Zabrinutost je opravdana.

Broj automobila koje je Tesla prodao u prvom tromjesečju promašile su, i to negativno, očekivanja sa Wall Streeta uz tako veliku razliku da se vrijedi zapitati koliko je problematična potražnja za električnih vozilima ovog giganta  uklopljena u Teslina velika očekivanja o rastu prihoda i zaradi u narednih nekoliko godina.

“Nema mnogo vidljivosti o tome gdje će biti Teslin sljedeći korak rasta – bilo da se radi o električnim vozilima ili drugim projektima,” rekao je Nicholas Colas, suosnivač DataTrek Research-a.

“Ako ćete imati višestruki premium, morat ćete imati sjajnu vidljivost zarade ili fantastičnu priču o tome zašto će se ta zarada pojaviti u budućnosti. Tesla trenutno nema ni jedno ni drugo.”

Pitanje rasta oko Tesle postalo je toliko osjetljivo da je  izvještaj  od petka u kojem se navodi da se kompanija rješava svojih planova za niskobudžetne EV – koji su se smatrali ključnim za rješavanje problema potražnje – doveo do pada akcija za više od 6%.

Musk je požurio da  opovrgne tu priču na svojoj društvenoj mreži X , koja je neutralisala  otprilike polovinu pada, ali ga je i dalje ostavila kao najveću negativnu težinu za indeks S&P 500. Zatim, nakon što se tržište zatvorilo, Musk je na X objavio da će kompanija  predstaviti svoj “robotaxi”  8. avgusta, što je izazvalo “trku” u trgovanju nakon radnog vremena.

“Tesli je potrebno kompaktno vozilo od 25.000 dolara kao prateći proizvod kako bi se takmičio sa mnogim EV-ima od 25.000 dolara koji se lansiraju,” rekao je Gary Black, suosnivač Future Fund Advisors.

“Udvostručiti robotaxi vozilo u ovom trenutku bilo bi nevjerovatno rizično.”

Sve to objašnjava zašto su Tesline dionice ove godine imale toliko problema. Njegov pad od 34% čini ga daleko najvećim kočničarem za Nasdaq 100 indeks od početka januara, i  najlošijim rezultatom  na S&P 500 indeksu. Prema analizi DataTrek-a, oko 76% trenutne procjene kompanije i dalje je zasnovano na njenom budućem potencijalu zarade. U protekloj godini dionice su pale za 11%.

“Upozoravamo da bi Tesline dionice mogle još više pasti ako kompanija ne bude uspješna u brzom obnavljanju obima jedinica i rasta prihoda”, napisao je analitičar JPMorgana Ryan Brinkman klijentima u srijedu, ukazujući na rizik za kapitalizaciju Tesline berze ako dođe do više se ne percipira kao kompanija sa hiper rastom.

Izvor: Fortune

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *