Telenor definitvno kupuje KBC banku u Srbiji

Dodajte komentar

KBC grupa postigla je dogovor sa Sosijete ženeral bankom i kompanijom „Telenor”, o prodaji njene banke u Srbiji, potvrdile su juče sve tri strane u ovoj transakciji.

Prema dogovoru, „Telenor” će kupiti 100 odsto akcija KBC banke, dok će Sosijete ženeral preuzeti najveći dio aktive kao i depozite KBC banke – portfolio koji podrazumijeva 81.000 fizičkih lica, preduzetnika, malih i srednjih preduzeća. Sve tri strane su postigle dogovor da ne objavljuju finansijske detalje transakcije. Za KBC, međutim, procjenjuje se da će ova transakcija „napraviti minus” od 47 miliona eura.

Zaključno sa decembrom 2012. godine, KBC banka imala je portfelj kredita u bruto iznosu od 209 miliona eura i 142 miliona eura depozita.

U saopštenju kompanije Telenor, koja je praktično kupila i preuzela licencu za banku, navodi se da žele da korisnicima u Srbiji donesu napredne mobilne finansijske usluge. „Kupovina KBC banke najvažniji je korak u ovom procesu i ova investicija podržaće ekonomski rast Srbije i uvesti atraktivne mobilne finansijske usluge na tržište”, saopšteno je iz tog mobilnog operatera.

Ovaj sporazum poklopio se sa odlukom KBC grupe i Evropske komisije iz 2009. godine, po kojoj KBC treba da napusti tržište Srbije.

Generalni direktor „Telenora Srbija” Uve Fredhajm je kazao da su se između tri potencijalne strateške opcije odlučili za akviziciju banke, jer se ovo rješenje najbolje uklapa u kompanijsku strategiju i omogućava najbrži izlazak na tržište. „Duboko smo uvjereni da će mobilne finansijske usluge donijeti nova i atraktivna bankarska rješenja građanima Srbije i želimo da u ovom procesu uzmemo aktivnu ulogu”, naveo je Fredhajm.

Kada otvorimo novu Telenor banku ponudićemo korisnicima u Srbiji inovativne mobilne bankarske usluge, evropskog standarda i kvaliteta, jednostavne za korišćenje i dostupne u svakom trenutku i sa svakog mjesta, dodao je on.

Prema njegovim riječima, jučerašnju transakciju tek treba da odobre Narodna banka Srbije i Komisija za zaštitu konkurencije, ali očekuje da u sledećih nekoliko mjeseci dobiju pozitivne odgovore.

U periodu realizacije transakcije, KBC će obezbijediti potreban nivo kadrova za pružanje usluga i podrške klijentima KBC banke u procesu tranzicije.

– Imajući u vidu odluku KBC-a da napusti srpsko tržište, kupovinom KBC banke obezbijedićemo posao za određen broj zaposlenih. Kada zvanično postanemo vlasnik te banke, uspostavićemo fer i transparentan proces imenovanja, zasnovan na budućim potrebama poslovanja i neophodnim kvalifikacijama – naveo je Fredhajm.

– U skladu sa ovim procesom, sprovešćemo reorganizaciju kroz preraspodjelu kadrova, prirodan odliv i dobrovoljni odlazak, dodao je on.

– Klijentima KBC banke, ova transakcija znači da će i ubuduće biti u prilici da koriste ponudu proizvoda i usluga visokog kvaliteta, s obzirom na to da je Sosijete ženeral banka Srbija jedna od vodećih banaka na srpskom tržištu. Ova akvizicija samo potvrđuje našu posvećenost daljem razvoju i privrednom rastu Srbije, kao i naš doprinos stabilnosti bankarskog sektora u Srbiji u čiji potencijal duboko vjerujemo, rekao je Frederik Kuen, predsjednik Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

politika.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *