Smijenjen iz Savjeta, pa izabran za direktora

Dodajte komentar

Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izabrao je Vladislava Vlahovića za direktora te agencije, što je izazvalo negodovanje drugih kandidata zbog činjenice da je Vlada nedavno smijenila Vlahovića sa mjesta člana Savjeta ACV zbog neispunjavanja zakonski propisanih uslova. Ono što je, kako tvrde, problematično kod njegovog imenovanja jeste da su gotovo identični uslovi potrebni i za kandidaturu za direktora.

Međutim, iz Savjeta Agencije nezvanično je potvrđeno “Danu da je Vlahović na konkursu bio najbolje ocijenjeni kandidat i da ima impresivnu karijeru koja ga preporučuje za ovo važno mjesto.

Portal Adrija prvi je objavio da je izbor Vlahovića bio povod da se premijeru Dritanu Abazoviću uputi pismo u kojem se od njega traži da ispita ciJeli tok konkursa i navode da su kriterijumi bili sniženi u odnosu na prethodne konkurse.

U pismu.u koje je pomenuti portal imao uvid, piše da je Vlahović smijenjen sa mjesta člana Savjeta Agenci je za civilno vazduhoplovstvo zbog neispunjavanja zakonskih normi. Konkretno, u pismu se navodi da je smjenauslijedila jer nisu ispunjeni uslovi iz člana 9 stav 7 Zakona o vazdušnom saobraćaju.

– Za predsjednika i člana Savjeta može biti imenovan državljanin Crne Gore koji ima visoku stručnu spremu saobraćajne, tehničke, pravne ili ekonomske struke i najmanje pet godina radnog iskustva piše u članu 9 stav 7 Zakona o vazdušnom saobraćaju.

U pismu je pre dočeno da su isti uslovi traženi i konkursom za direktora, pa je nejasno kako su odjednom ispunjeni uslovi.

– Član 12 stav 3 kaž^da za direktora može biti imenovano lice koje ispunjavauslove iz člana 9 st. 7 i 8 ovog zakona navodi se u pismu.

Takođe, od premijera se traži da ispita i slučaj prijavljivanja na konkurs Radoja Karačića, iako je član Savjeta ACV, pa je Vlada trebalo i o tome da se izjasni, a to nijeurađeno.

Kandidati koji su konkurisali za ovo mjesto su Ana Ćalasan, Ilija Anđelić, Milan Kuč, Milica Milošević, Mi loš Bajić, Nebojša Jušković, Predrag Hajduković, Renato Brkanović, Veselin Popović, Zoran Kostić, Vukadin Stojanović, Radoje Karadžić i izabrani Vlahović.

Kako bismo provjerili zbog čega je Vlahović izabran za d irektora ACV, iz čijeg je Savjeta prethodno smijenjen zbog navodnog neispunjavanja uslova, poslali smo pitanja Savjetu Agencije, od kojeg danas očekujemo odgovore.

Pilot i vještak vazdušnog saobraćaja

U Vlahovićevoj biografiji piše da je generalštabni pukovnik pilot, sa završenom Školom nacionalne odbrane (stručni ekvivalent PhD za oblasti vazduhoplovstva, međunarodnih odnosa, odbrane i bezbjednosti). Bio je član Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, sudski vještak za oblast vazdušnog saobraćaja, zamjenik rukovodioca Nacionalne komisije za istraživanje nesreća i nezgoda vazduhoplova (KINNS), profesionalni pilot (CPL), član Grupe eksperata za istraživanje nesreća i nezgoda u civilnom vazdušnom saobraćaju Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference ECAC ACC) i univerzitetski profesor.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *