Evo u kojim državama su najviše naknade za podizanje gotovine na bankomatima

Dodajte komentar

Wise, online banka i mjenjačnica sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, analizirala je 20 evropskih zemalja kako bi sastavila popis gdje je najskuplje i najjeftinije podići gotovinu.

“Iako su svakodnevna plaćanja u Mađarskoj sve više digitalna, gotovina još prevladava u mnogim većim turističkim mjestima. Budući da troškovi života nastavljaju da rastu, važno je potrošiti što manje novca za godišnji odmor na skrivene i pretjerane naknade za bankomate. To može brzo dovesti do visokih troškova. Wise traži od banaka i drugih pružatelja usluga da klijenta stave na prvo mjesto i da budu transparentni u pogledu svojih cijena. Ako vaši planovi putovanja uključuju jednu od skupljih zemalja na popisu, obratite posebnu pažnju na naknade za bankomate i umjesto toga svoj novac potrošite na odmor”, objašnjava Attila Pápai, rukovodilac inženjerskog tima u Wiseu.

Mjenjačnica je objavila kompilaciju podataka koji pokazuju 20 evropskih zemalja rangiranih prema tome koliko je skupo podići gotovinu kao putnik. Island je na vrhu popisa s transakcijskom naknadom od 4,6%, dok u Bugarskoj bankomati naplaćuju samo 0,13% za podizanje. Na dnu liste su još Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo s transakcijskim naknadama od 0,23% odnosno 0,14%.

Prema Wiseu, turisti koji ljetuju na Islandu, a podižu protivvrijednost od 20.000 mađarskih forinti (HUF) dnevno tokom sedam dana (ukupno 140.000 HUF), plaćaju više od 6.400 forinti naknada na bankomatu. S druge strane, ako putuju u Bugarsku i podignu isti iznos, potrošiće manje od 180 forinti na transakcione naknade u istom broju dana.

Prema ovogodišnjim podacima Nacionalne agencije za medije i komunikacije (NMHH), dvije najpopularnije destinacije za Mađare u 2023. bile su Austrija i Hrvatska, pri čemu su obje zemlje među prvih 10 najskupljih mjesta za podizanje gotovine.

Kako bi došao do podataka, Wise je analizirao 1,7 miliona podizanja gotovine s bankomata trećih strana od aprila 2022. do maja 2023. Bankomati su registrovali najmanje 800 transakcija po zemlji tokom tog razdoblja.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *