UPC: Rast prihoda od akciza na cigarete

Dodajte komentar

Prihodi po osnovu naplate akciza na cigarete u maju su za 192 odsto ili 6,5 miliona eura bili viši u odnosu na isti period prošle godine, a takav rezulat posebno raduje zbog dosadašnje borbe za sprječavanje krijumčarenja duvanskih proizvoda i nedavne akcije oduzimanja cigareta u Luci Bar.

To je za RTCG kazala Jelena Đukić iz Uprave prihoda i carina.

Takođe je precizirala da je od početka godine do 31. maja UPC naplatila je više od 796 miliona eura, čime je za 120 miliona eura ili 18 odsto premašen plan prihoda.

Đukić je kazala da je samo u maju ostareno 157 miliona eura prihoda što je za 16 odsto više u odnosu na plan.

“Prema strukturi naplaćenih prihoda, najviše je naplaćeno po osnovu PDV-a – 81,5 miliona eura, a po osnovu akciza oko 21 milion eura ili 4,5 odsto više od plana. To je za 28 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, kazala je Đukić.

Ističe da je najzanačajniji rast prihoda ostvaren u dijelu akciza na duvanske proizvode.

“To nas posebno raduje zbog ranije preduzetih akcija i borbe za sprječavanje krijumčarenja duvanskih proizvoda i nedavne akcije oduzimanja cigareta u Luci Bar. Rast po tom osnovu je bio čak 192 odsto, kada je naplaćeno 6,5 miliona eura što je za 4,5 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine”, istaka je Đukić.

Uprava prihoda i carina juče je objavila i listu najvećih poreskih dužnika koju čine tri podliste.

“Lista od 200 poreskih dužnika po osnovu duga za porez na dodatu vrijednost, porez na dobit i koncesije je najveća i taj dug ukupno sačinjava oko 135 miliona eura. Druga je lista 50 dužnika i iznosi 65 miliona eura dok lista 100 dužnika za koje je otvoren stečajni postupak iznosi blizu 99 milioan eura”, precizirala je Đukić.

Ukupan dug je, kaže, porastao blizu 100 miliona kao rezulat primjene poreskih propisa koji su stupili na snagu 31. decembra 2021. Na taj način je, kaže Đukić, došlo do evidentiranja poreskog duga usljed podnošenja poreskih prijava iz ranijeg perioda. Ona ističe da je na taj način prikazana realna slika stanja poreskog duga u Crnoj Gori.

UPC i Ministarstvo finansija produžili su rok za reprogram duga do 30. juna ove godine, pa očekuju značajno smanjenje duga.

“Time se daje mogućnost ekonomskog oporavka nejvećih poreskih dužnika i plaćanje rata do 60 mjesečnih rata”, kazala je Đukić.

Na listama je, dodaje, dosta istih preduzeća.

“Nakon reprograma iz 2017. godine, očekujemo da ova akcija bude uspješnija i da svi dužnici iskoriste šansu da plate dug”, kazala je Đukić.

Ona je poručila da novog produženja roka neće biti.

“Rok se više ne može produžavati. Imaju dovoljno vremena da podnesu zahtjeve. Nakon odobrenja, obveznici su dužni da uplate 10 odsto ukupnog duga koji se utvrdi rješenjem o reprogramu”, kazala je Đukić.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *