A2A hoće da gradi hidroelektranu na Komarnici

Dodajte komentar

Predstavnici italijanske A2A, koja upravlja Elektroprivredom, došli su u Crnu Goru da pregovaraju o aktuelnim problemima sa KAP-om i gradnji hidroelektrana na Komarnici, kazalo je „Danu” više izvora bliskih Vladi.
Italijani su se u četvrtak sastali sa premijerom Milom Đukanovićem, a, osim generalnog direktora A2A Renata Ravanelija, sastanku je prisustvovao i predsjednik odbora za nadzor Pipo Ranci Ortigosa, koji se zalaže za investiranje A2A u zelenu energiju. On je italijanskim medijima ranije kazao da je odluka tadašnjeg premijera Silvija Berluskonija da A2A 2008. uđe u EPCG bila loša za Italiju, ali i da je EPCG vrijedna imovina zato što omogućava gradnju hidroelektrana, što je u Italiji nemoguće.Komarnica im po tom pitanju djeluje mnogo isplativije nego gradnja četiri hidroelektrane na Morači. Prema nacrtu detaljnog plana za Komarnicu, radi se o investiciji od 180 miliona eura, koja bi trajala šest godina i dala godišnju proizvodnju od 232 gigavata. Plus je što se radi o vršnoj struji, koja na tržištu vrijedi pet puta više, nego band, tako da bi godišnji prihod iz te centrale bio 46 miliona eura.
Vlada je 2011. godine čekala ponudu A2A, odnosno EPCG, kojom upravlja menadžment italijanske kompanije, za gradnju četiri hidroelektrane na Morači, ali se to nije desilo, jer je utvrđeno da je ta investicija neisplativa. Cijena gradnje četiri HE – Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica, zavisila je od visine kota na Andrijevu. Nisko Andrijevo podrazumijeva kotu od 250 metara visine, proizvodnju od 616 gigavata i cijenu od 493,7 miliona, dok visoko Andrijevo sa kotom na 285 metara poskupljuje gradnju na 543 miliona eura, ali obezbjeđuje 721 gigavata struje. Četiri HE bi se gradile devet godina.
Uoči dolaska A2A italijanska štampa je navela da su u EPCG uložili pola milijarde, a da nijesu izvukli ništa. Pored duga Kombinata aluminijuma od 60 miliona, navode da Vlada tjera EPCG da prodaje struju po nižoj cijeni, tako da je imala 16 miliona gubitaka iz poslovanja.
Pored hidroelektrana, tema razgovora je, prema našim saznanjima, bilo i regulisanje duga Kombinata aluminijuma, koji je premašio 60 miliona eura. Za Italijane je još aktuelna ponuda da se spoje Rudnik uglja i Termoelektrana, pod uslovom da ta kompanija preuzme dug KAP-a. U tom slučaju bi ustupili svoj udio u Rudniku, koji je oko 40 odsto, i tražili povećanje udjela u EPCG sa sadašnjih 43,7 za četiri procenta. U toj situaciji Vlada bi ostala većinski vlasnik EPCG.

Riješite problem KAP-a
EPCG i dalje snabdijeva KAP električnom energijom iako je ugovor istekao 1. januara, zbog čega su Italijani tražili da Vlada što prije riješi to pitanje sa ruskim CEAK-om, koji nije uspio da se dogovori sa dilerima električne energije oko uslova plaćanja. Vlada trenutno pregovara sa Toščelikom i HGL-om oko ulaska u fabriku, a uslov je gradnja sopstvenog izvora ili drugog bloka TE na Maoču.
A2A je ranije istakla da nije zainteresovana za gradnju drugog bloka, odnosno da ih zanima samo zelena energija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *