Sindikat KAP-a u ponedjeljak odlučuje o predlozima menadžmenta

Dodajte komentar

Sindikat Kombinata aluminijuma razmatrao je u petak tri varijante koje im je poslodavac predložio za smanjenje fonda za plate u januaru, ali će konačnu odluku donijeti u ponedjeljak.
– Reakcije radnika su različite, jer jedni smatraju da je bolje da se smanje plate za pet odsto, nego da se ukinu stimulansi, dok drugi, koji imaju mala primanja ne žele da se odreknu nijednog eura. Nećemo donositi ishitrene odluke, već ćemo u ponedjeljak dati konačan odgovor poslodavcu – kazala je „Danu” predsjednik Sindikata KAP-a Sandra Obradović.
Sindikat Aluminijuma, na čijem čelu je Rade Krivokapić, takođe će u ponedjeljak donijeti odluku o predlogu poslodavca, čija je namjera da umanji fond za plate radnika za oko 100 hiljada eura u januaru, u čemu bi uspio kada bi sindikati prihvatili smanjenje plata za pet odsto. Mjesečni fond za plate 1.196 radnika je 1,8 miliona eura, tako da je pet odsto 90 hiljada eura.
Izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev i predstavnik Vlade u bordu direktora Nebojša Dožić ponudili su sindikatima da se za radnike koji su radno neangažovani ne isplate stimulacije u januaru, ili da se radnici, prema spiskovima koje su odredili direktori cjelina, prebace u neproizvodnu cjelinu. Ukoliko oba sindikata ne prihvate nijednu varijantu, poslodavac će radno neangažovanim radnicima smanjiti platu za 20 odsto, shodno kolektivnom ugovoru.
Ukoliko oba sindikata prihvate smanjenje od pet odsto, onda će, prema nezvaničnim informacijama, poslodavac od februara insistirati da se dio radnika proizvodnih cjelina i administrativnih službi u upravnoj zgradi prebaci u neproizvodnu cjelinu, koja bi se bavila održavanjem kruga fabrike. Tamo bi im plate bile drastično manje. Oba sindikata su u oktobru bila bila protiv neproizvodne cjeline.
Moisejev je pokušao da smanji fond za plate radnika u decembru, kada je saopštio da će fond biti umanjen za 300 hiljada i da neće biti isplaćene stimulacije radnicima proizvodnje. Sindikati su zaprijetili protestima pa je poslodavac odustao od namjere.
Prosječna plata u KAP-u sa toplim obrokom i prevozom je 915 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *