Telenor potvrdio najviše standarde iz oblasti bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti

Dodajte komentar

Kompanija Telenor je uspješno prošla kroz postupak resertifikacije i još jednom potvrdila da posjeduje kvalitet poslovanja usklađen sa međunarodnim ISO standardima.

Međunarodna akreditaciona kompanija,,Quality Austria“ je izvršila sertifikacionu provjeru o tome kako se odnosimo prema pitanjima bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti u našoj kompaniji, veoma bitnim za naš svakodnevni rad.

Pored redovne godišnje provjere usklađenosti procesa sa zahtjevima standarda ISO 27001, ove godine smo imali i prvu (sertifikacionu) provjeru usklađenosti naših procesa i sa zahtjevima standarda ISO 27701.

Standard ISO 27001 obuhvata informatički, administrativni i fizički aspekt bezbjednosti informacija i Telenor Crna Gora je sertifkovana po zahtjevima ovog standarda još od 2016. godine.

ISO 27701 je novi standard u oblasti zaštite podataka o ličnosti prema EU GDPR regulativi, a Telenor je među prvim crnogorskim kompanijama koje su dobile ovaj sertifikat. On predstavlja uvjerenje o pouzdanosti i pruža istinski međunarodni pristup zaštiti privatnosti kao proširenju informacione bezbjednosti.

Rezultat je očekivan – još jednom smo dobili potvrdu da su naši procesi i sistemi u potpunosti u skladu sa pomenutim standardima. Dodatno, dokazali smo da smo kao organizacija spremni da odgovorimo na potencijalne rizike, a da pri tom značajnije ne mijenjamo postojeće interne procedure i dosadašnji način rada.

„S obzirom na promjenljiv bezbjednosni ambijent koji proizilazi iz pandemije, ova ponovna sertifikacija potvrđuje našu posvećenost zaštiti informacija, osiguravajući da su naši procesi sofisticirani. Od prvog sticanja sertifikata, nastavljamo da razvijamo i poboljšavamo naše procese, kako bismo osigurali da naše procedure ostanu efikasne, sigurne i efektne u svijetlu novonastalih poslovnih potreba. Želio bih da se zahvalim svim kolegama koje su učestvovale u procesu na odlično obavljenom poslu. Još jednom smo dokazali da prepoznajemo vrijednost kako svojih, tako i informacija naših korisnika, kao i da su svi sistemi i procedure bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti u Telenoru u skladu sa međunarodnim standardima i principima kojima se uređuje ta oblast“, kazao je izvršni direktor Telenora Branko Mitrović.

U nedavno završenom procesu učestvovale su, osim internog tima za provjeru, i kolege iz timova bezbjednosti, korporativnih poslova, veleprodaje, biznis prodaje, direktne prodaje mrežne i IT infrastrukture, komunikacija, finansija i ljudskih resursa.

„Potvrda sertifikata ISO 27001 i dobijanje novog sertifikata ISO 27701 jedna je od ključnih aktivnosti kojima dokazujemo svoju posvećenost stvaranju kulture bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti u svim našim operacijama. Informacije kojima raspolažemo i upravljamo čuvaju se i obrađuju u skladu sa najboljom industrijskom praksom, dok interni procesi i upravljanje rizicima u domenu bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti u potpunosti prate zahtjeve standarda. Ono za šta smo dobili posebnu pohvalu je izuzetan timski rad, kojim smo potvrdili spremnost da reagujemo u svim situacijama, i što je najvažnije, kontinuitet u pružanju vrhunske usluge korisnicima”,  izjavio je Ljubomir Dujović, vođa tima za proces sertifikacije.

Dobijanju sertifikata prethodio je proces provjere, koja je obuhvatila mrežnu i IT infrastrukturu na kojima se nalaze podaci o poslovnim i fizičkim korisnicima, kao i procedure za zaštitu povjerljivosti, integriteta i dostupnosti ličnih podataka i drugih informacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *