Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Dodajte komentar

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis) koji je stavljen na dnevni red Skupštine CG.

Kako se navodi iz Udruženja, ovim Zakonom nanijelo bi se mnogo više štete privredi i građanima nego što bi donijelo koristi, jer bi se na ovaj način obesmislila i zaustavila kreditna aktivnost banaka koje su osnovni pokretači ekonomije države.

“Banke su već su u skladu sa standardima izašli u susret klijentima, prvo kroz dva moratorijuma sa odlaganjem svih obaveza na 180 dana, a potom reprogramiranjem dospijelih potraživanja, grace period od 12 i više mjeseci za održive klijente u skladu sa standardima bankarskim, saniranjem dužnika, ali i omogućavanje fizičkim licima koja su izgubila posao ili im se znatno umanjila primanja, da im se odlože obaveze. Dalje opterećenje bez pravovremenih dugoročnih strukturnih prilagođavanja izvora sredstava, nije moguće. Ovim prijedlogom Zakona urušila bi se likvidnost i stabilnost  finansijskog I ekonomskog sistema jer Crna Gora ima bankocetričan finansijski sistem gdje preko 92% ukupnog Sistema predstavljaju aktivnosti banaka, pa je lako sagledati posljedice”, navode iz Udruženja banaka u saopštenju.

Iz UBCG da lje navode da, kako bi prijedlog jednog Zakona bio relevantan i opravdan, neophodno je konsultovati struku i samog Regulatora, kao i najznačajnije međunarodne finansijske institucije i prakse, posebno imajući u vidu da su akcionari većine crnogorskih banaka ipak inostrani investitori koji žele motivišući, predvidljiv i siguran poslovni ambijent, krojen  po međunarodnim standardima i praksama. 

“Usvajanje ovakvog Zakona izazvalo bi oštre reakcije međunarodnih finansijskih institucija  i to s pravom jer se na ovaj način može ugroziti stabilnost čitavog finansijskog sistema, a time i oštetila ekonomija,  što bi imalo nesagledive posljedice upravo po građane. Apelujemo još jednom da se u širokom dijalogu svih relevantnih i stručnih aktera sagledaju posljedice donošenja jednog ovakvog Zakona”, zaključuju iz UBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *